Så då var denna rätt som kanske inte ser mycket ut för världen blivit klar, full av svampsmaker. Det här var vår förra fredagsrätt och my good vad gott det var
Och visst, tryffelolja är fusk och har egentligen inte mycket alls med äkta tryffel att göra, men äkta tryffel kallas inte heller utan anledning för ”den svarta diamanten”… Smakar det så kostar det, om vi säger så, och faktum är att den lilla flaskan med tryffelolja funkar som en alldeles ypperlig ersättare när man vill ha den där fylliga, oförklarligt goda, subtila svampsmaken – och dessutom ha råd att äta resten av månaden också
Det som blir över går utmärkt att frysa in och till exempel använda för att pusha fram mer svampsmak i en svampsås eller musta till en köttfärssås med en annan gång
Jag valde skogschampinjoner som jag tycker ger lite mustigare svampsmak än vita champisar. Oj, vilka saftiga och supergoda färsbiffar jag fick till i fredags
Den härliga svampsmaken tillsammans med en härlig parmesansmak är svårslaget. Risotto med kyckling, svamp och ärtor är en otroligt god risotto som verkligen får det att vattnas i munnen på mig
Den här buffén har upptagit en läskigt stor del av min lediga tid dom senaste veckorna. Jag har funderat, planerat, handlat, fixat, lagat mat, skrivit och fotat i åtskilliga timmar
På så sätt lockas den läckra svampsmaken fram och blir mer koncentrerad. Köttfärspaj är en sån där riktig klassiker som jag blir toksugen på ibland, och bara måste ha
Det som förutom svampen ger denna gratäng det där lilla extra är att man ugnsbakar blomkålen ensam i ugnen först – en procedur som lockar fram och koncentrerar den härliga, mustiga sötman som passar perfekt ihop med svampsmaken