Surdeg durumvete recept

Surdegsbröd med vete och durumvete

Surdegsbröd med vete och durumvete

Raskt följer här nummer två, ett surdegsbröd med största andelen vetemjöl men också durumvetemjöl. Även det här baket måste börja med en välmående, nymatad och bubblande surdeg som finns HÄR
Latmansbröd på surdeg

Latmansbröd på surdeg

Det blev ca 7,5 dl vetemjöl, 1,5 durumvete och 3 dl rågsikt och det blev väldigt gott det med. Latmansbröd på surdeg, 1 stor limpa eller två mindreDag 1, morgonFördeg. ca 1-1,5 dl rådsurdeg1 dl grovt rågmjöl1 dl vattenBlanda samman, täck med plastfolie och låt svälla under dagen. 1,5 durumvete
Ciabatta med Surdeg

Ciabatta med Surdeg

Ingredienser 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 75 g (1/2 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk 300 g (ca 3 dl) vatten, ca 30°C 250 g (ca 4 dl)vetemjöl special 160 g (ca 2,5 dl) durumvete 13 g (ca 1 msk) olivolja 9 g (ca 1,5 tsk) salt   Topping Sikta lite durumvete på bröden innan de ska gräddas
Italienskt bröd gjort med biga (italiensk fördeg)

Italienskt bröd gjort med biga (italiensk fördeg)

400 g durumvete. 100 g durumvete. Blanda ihop alla ingredienser tills ni får en jämn degklump och lägg i en skål täckt med hushållsfolie i kylskåpet, låt jäsa i cirka 10 timmar
Ciabatta

Ciabatta

Lite som en ”fuskvariant” på surdeg. 5 dl durumvete. 5 dl durumvete. Ciabatta är ett italienskt bröd som trots sin mycket neutrala smak är helt fantastiskt
Italienskt lantbröd

Italienskt lantbröd

Enligt Hemmets Veckotidnings Sofia Tronét, som gjort receptet, är fördegen en förenklad version av surdeg vilket ger brödet "extra fin arom och karaktär"
Pizza på grillen

Pizza på grillen

pizzadeg "basic" eller varför inte en pizza med inslag av surdeg. SurdegsPizza (degen måste sättas dagen innan)

Vi äter bröd…

Inget som föll mig i smaken, smakade lite ”falsk” surdeg. Känns mycket italien, bakad på durumvete, släng in den en snabben i ugnen så får ni en härligt god skorpa
Knådfria surdegsbullar med solrosfrön

Knådfria surdegsbullar med solrosfrön

Tillsätt vetemjöl, durumvete och salt och rör ihop allt tills du nätt och jämt får ihop en deg. Här kommer ett superenkelt recept på knådfria surdegsbullar
Italienskt lantbröd

Italienskt lantbröd

1½ dl durumvete. Fördegen. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt en skvätt av vattnet och rör tills jästen löst sig
Sicilianskt lantbröd

Sicilianskt lantbröd

Vispa ut jästen i vattnet och vispa ner hälften av durumvetemjölet till en lös smet. Dela degen på mitten, rulla den till två stora bullar och strö över lite durumvetemjöl
Tranbärs- och hasselnötsbröd

Tranbärs- och hasselnötsbröd

Speciellt när surdegen är i full rulle och redo att explodera ut sin kraft. Den här veckan ka jag ta lite surdegspaus tänkte jag, har en ny tårtbeställning till helgen som jag ser jättemycket fram emot
Pizza med kärlek

Pizza med kärlek

Surdeg. Surdeg. Surdeg. Jag gör alltid mina pizzor på kalljäst surdegsgrund som får jäsa under minst 24 timmar, gärna längre. 300g aktiv surdeg (hur du gör en surdegsgrund hittar du i detta recept "Vetesurdegsbröd" ). Ölet i degen gör att botten får mer krisp och en fylligare smak50g jäst50 cl ljust öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)1 dl olivolja500 g vetemjöl (eko)450 g durumvete (eko)2 tsk salt. 300g aktiv surdeg (hur du gör en surdegsgrund hittar du i detta recept "Vetesurdegsbröd" )

Koka soppa på en spik: Pizzamodellen

Till helgen använder jag dock helst en surdeg. Använd en andel durumvete i degen. Surdegspizzadeg. Det är något speciellt med durumvete som gör att degen blir helt underbar att arbeta med, och dessutom supergod
Durumlevain med raspad citron

Durumlevain med raspad citron

Blanda vetemjöl, vatten och surdeg i en degblandare/assistent. Durumvete. Vetesurdeg. Den ska vara lös, syrlig som filmjölk, bubblig och se lätt trådig ut när den är klar, vilket bör ta mellan 8 och 14 timmar beroende på temperatur och kvalitet på mjöl och surdeg
Baka med kyla

Baka med kyla

Det är inte ofta man lyckas att jäsa bröd som varit frusna och bara innehåller surdeg och inte jäst. 150 g Surdeg av råg. 100 g Durumvete. Tillsätt vetemjöl, durumvete, olivolja, och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin. 150 g Surdeg av råg. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rågmjöl, honung, olivolja, och knåda ca 10-12 minuter i maskin. 150 g Surdeg av råg

Kamutfrallor

Har du inte både vete och rågsurdeg kan du köra enbart den ena eller andra. Den är närmast släkt med durumvete och har således samma gula färg och samma höga proteinhalt
Abstinens

Abstinens

(har du och vill du tillsätta lite surdeg så gör det, blir superduperfint, men låt då gärna degen vila lite längre så smakerna hinner utvecklas)