På Bondens marknad köpte jag en bit fin, närproducerad högrev från Lövsta kött, och den förvandlades till den mest ljuvliga stek, som långsamt fick puttra tillsammans med lök, rotfrukter, och dadlar i rödvin, fond och kryddor
Något liknande tänker jag när det är dags att skära upp den här långbakade högreven. Men att få högreven – som faller sönder bara man tittar på den – att dela sig i tjusiga bitar, så där snygga som de serveras på krogen… That’s the tricky part
800 g högrev . 1 salt och peppar Koka högreven med grönsakerna och kryddorna i 2 timmar eller tills det går att sticka en köttgaffel igenom köttet och att den släpper
700 g högrev utan ben. 700 g högrev utan ben ca 700 g passerade tomater 0,5 dl olivolja 1 gul lök, hackad 1 vitlök, finhackad 0,5 dl basilikablad, strimlade 0,5 dl persilja, finhackad 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 0,5 krm socker 400 g pasta, (t ex penne, rigatoni, bombardoni eller färsk tagliatelle) parmesanost (av god kvalitet), färskriven persilja, finhackad, för att strö över portionerna
Jag älska högrev. Har du inte testat så måste du helt enkelt testa koka lite kött och då gärna högrev. Köttet är prisvärt och det brukar finnas svenskt ekologiskt och KRAV-märkt högrev till bra pris
1 kg högrev av nöt. 11 kg högrev av nöt 2 gula lökar 1 röd lök 3 små morötter 10 kryddpepparkorn 5 vitpepparkorn 5 rosépepparkorn 5 lagerblad 2 köttbuljongtärningar 5 färska vitlökar (strimlade) Salt Smör till stekning 3 dl gräddeSkär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta
1,1 kg grytbitar av högrev eller annat nötkött. 1,1 kg grytbitar av högrev. En gryta med djupa, varma smaker av kött och grönsaker… Och en kryddningen med spiskummin, kanel och mild chili som skickar runt förföriska dofter från spisen…
1,2 kg högrev - mitt kom från Lövsta Kött250 g rimmat fläsk2 medelstora, gula lökar4 vitlöksklyftor1 burk krossade tomater + ½ burk vatten25 g soltorkade tomater - obs torra, inte inlagda i olja2 stora röda paprikor1 liten, mild chilifrukt1 dl tomatpuré3/4 dl mörk oxfond2 kanelstänger1 - 2 lagerblad1 msk rå kakao - eller åtminstone riktigt mörk och fyllig dito(en skvätt portvin)smör/olja/ghi till stekning - jag använde en blandning av rapsolja och ghiPutsa och skär köttet i stora tärningar, ta bort svålen på fläsket och skär även det i bitar. 1,2 kg högrev
500 g högrev. Så här gör du. 1. Skär köttet i större tärningar och torka av bitarna på hushållspapper. Bryn dem i två omgångar i en tjockbottnad gryta i en skvätt olja
Se till att högrevs- och sidfläskbitarna är halvfrusna när de ska malas, jag fuskade med detta och svor både en och två gånger över hur svårt det var att mala