½ tsk timjan. Kalkonbröstet kryddas med vitlök och steks saftigt i ugnen. Tillsätt vatten, buljongtärning, vin, persilja, dragon och timjan och låt det koka några minuter
Du kan frysa både den råa, fyllda kalkonen och den färdigstekta. I vårt recept har vi fyllt den med en fin färs och det gör att den blir jämnare genomstekt
En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. ½ tsk timjan. Är du som vi så låter du köttet steka tills det nått 72 grader, då blir det nästan genomstekt, men det är förstås en smakfråga. Fikonsås till stekt ankbröst2 msk hackad gul lök1 liten vitlöksklyfta, fnhackad1 skiva bacon, finstrimlad½-1 tsk vitpepparkorn, krossade1 morot, finhackad2 msk vetemjöl1½ dl madeira1 dl + 2 msk rött vin2 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong3+2 strimlade torkade fikon½ tsk timjan3 msk hackade persiljestjälkar½ lagerblad1 msk kinesisk soja1 msk smörFräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör. Häll i vatten, buljongtärning, 3 strimlade fikon, timjan, persiljestjälkar, lagerblad och soja och låt det koka upp
Jag stekte först sidorna i stekpannan i smör och rapsolja på maxvärme och sedan bröstet. Jag var lite rädd att det skulle bli som kalkonen i ”En päron till farsa firar jul”
Servera kalkonen i skivor med potatiskaka, kokt brysselkål och stekta äppelklyftor. Tillsätt cider, fond och timjan och koka ihop tills hälften återstår
Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten. Rimmat kalkonbröst. Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket
• färsk timjan efter smak. Här kommer så receptet på den ugnsstektakalkonen från förra söndagen. Kalkon har ju annars en förmåga att bli ganska torr men inte på detta sätt
Här har vi ytterligare en för mig ganska så otestad proteinkälla – kalkon – som bräserades i rödvin och serverades med krämigt potatismos, stekt ostronskivling och syltad silverlök
Rulla den stektakalkonen i hackad rosmarin och skär filén i cm-tjocka skivor. 300 g kalkonfilé. 1 tsk timjan. Krydda ca 300 g kalkonfilé med 1/2 tsk salt och lite nymald svartpeppar. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen 15-17 min, tills kalkonfilén är genomstekt (innertemp 72°C). Blanda med 3 vitlöksklyftor (pressade), olja, 1/2 tsk salt och 1 tsk torkad timjan. Halvera 1 tomat och lägg bredvid potatisen, krydda med lite salt och torkad timjan