Sjötunga recept

40 Spara
Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska

En del sjötunga Walewska-puritaner vill kanske stena mig. Tillbaka i feskekörka]Elin berättar för fiskhandlaren att hon har fått fel fisk varpå fiskhandlaren på bred göteborgska informerar om att det är bara att gratulera eftersom hon fick 800 gram Sjötungafilé istället. Ingredienser (6 - 8 portioner)800 gram Sjötunga2 dl vitt vin (torrt)0,5 dl vattenen halv gul lök3-4 msk flytande fiskfond 1 msk saft av pressad citron30 gram smör4-5 dl vispgrädde50 gram smörSalt & Vitpeppar1 krm CayennepepparPommes Duchesse12 stycken medelstora mjöliga potatisar75-100 gram smör2 äggulorSalt & VitpepparGarnering500 gram skalade räkor10 skogschampinjonhattarGör så här1. 800 gram Sjötunga
4 Spara
Koka fisk i ugn

Koka fisk i ugn

Sjötunga, lax, mindre piggvar och fiskfilé och skivor av fisk passar bra att pochera. Hel fisk kan koka i sitt eget spad tillsammans med lite grönsaker
4 Spara
Pochera fisk

Pochera fisk

Sjötunga, lax, mindre piggvar och fiskfilé och skivor av fisk passar bra att pochera. Den kan också skäras i tjocka skivor eller filéer (t ex lax) och sjudas i buljong eller i spad smaksatt med t ex vitt vin
13 Spara
Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska

filé av sjötunga. 1. Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop till rullar och lägg i en låg panna. Häll över fiskbuljong, vin och citronsaft, täck med folie och sjud i 10 min
2 Spara
Fru Sjötunga

Fru Sjötunga

Till varmrätt så fortsatte vi med havets läckerheter och ikväll blev det Sjötunga i ugn. Till Sjötungan så blev det små delikatesspotatisar, hemgjord vitvinssås och en tomatsalsa gjord på
0 Spara
Sjötunga à la meunière

Sjötunga à la meunière

Sjötunga à la meunièrePortioner. När sjötungan vänds, lägg en skiva rå potatis under stjärten så att inte den delen blir överstekt
7 Spara
Fiskrulader med skaldjurssås

Fiskrulader med skaldjurssås

Fiskrulader med skaldjurssås, 3-4 portioner400 g vit fiskfilé, någorlunda platt och delad på längdensalt och peppar2,5 dl vispgrädde2, 5 msk hummerfond2 msk cognac2-3 msk vitt vin0,5 msk vetemjöl1-2 dl räkor utan skalSalta och peppra fiskfiléerna och rulla ihop dem. Fiskrulader med skaldjurssås, 3-4 portioner
6 Spara
Cornflakespanerad Pangasiusfilé

Cornflakespanerad Pangasiusfilé

Fisk är gott & hälsosamt. Men att enbart äta lax känns lite långtråkigt för smaklökarna…. Pangasius (Hajmal, sjötunga) är en mild, mjuk och ljus fisk, om det är en bra fisk så luktar den inte ens fisk, är inte så smakrik i sig så jag gillar inte att enbart steka fisken
3 Spara
Apelsinspätta

Apelsinspätta

 Som t ex hans Sole meunière à l’orange (stekt sjötunga med apelsin). Dessvärre lyste sjötunga med sin frånvaro i Kungsholmens matbutiker
0 Spara
Firarmiddag!

Firarmiddag!

Till middag blev det alltså sjötunga efter ett recept som vi hittat i en av våra favoritkokböcker, vad gäller fisk i alla fall, "Fisk och skaldjur" från Allt om Mat, dock ändrades receptet lite
91 Spara
Rödtunga Walewska

Rödtunga Walewska

Jo, jag vet att det egentligen skall vara sjötunga med rödtungan är så god att den duger bra. Jo, jag vet att det egentligen skall vara sjötunga med rödtungan är så god att den duger bra
40 Spara
Gös Ebba Brahe

Gös Ebba Brahe

600 g gösfilé1 msk konc fiskfond + 2 dl vatten2 dl torrt vitt vinsmör, salt, pepparSås2 msk vetemjöl2 msk smör1 dl vispgrädde2 äggulor2 msk smör2 msk färskpressad citronsaftPotatismos1 kg potatis2 dl mjölk3 msk smörGarnering250 g kantareller1 burk kräftstjärtardillvipporGör så här
13 Spara
Lax Walewska

Lax Walewska

Igår gjorde jag en variant, med lax och räkor, på klassikern Sjötunga Walewska. Lax WalewskaLaxen. Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen
1 Spara
Nyårs mat från 80 talet

Nyårs mat från 80 talet

Recept på nyårs mat från det gnistrande 80 talet. På 80-talets nyårsmeny stod gärna rätter som enkelt kunde trollas fram med – ja, självklart – grädde. Nyåret 1988 avnjöts bland annat en fiskrätt, som inte krävde någon direkt femma i hemkunskap. Nyårs meny 1980
0 Spara
Vitvinssås

Vitvinssås

Grovhacka schalottenlöken och lägg den tillsammans med det vita vinet och grädden i en kastrull och reducera ned, dvs låt koka ihop, till hälften
Sökförslag och sidor