Ungersk gulasch8 hg nötkött av fin kvallitet, fransyska, rostbiff, utskuren ryggbiff eller lövbiff2 stora gula lökar5 vitlöksklyftor1 stor eller två mindre röda pepparfrukter2-3 msk olja½ dl tomatpuré1 rågad tsk hel kummin6-7 deciliter köttbuljong2-3 paprikor av olika färger1 msk milt paprikapulver6-8 medelstora potatisar av mjölig sort100 g rotselleri3 tomaterSaltVitpepparGör så här
Låt koka under lock på svag värme (ryggbiff eller rostbiff ca 5 min, innanlår eller fransyska ca 20 min) eller låt det puttra längre tid om du vill ha köttet mörare
6 portioner 700 g grytbitar av nöt (tex högrev, fransyska, rostbiff, lövbiff, ryggbiff osv) 1 gul lök 3 st morötter 3-4 st potatisar 300 g frysta ärtor Ca 4-5 msk tomatpuré 2 tsk vegeta (kryddblanding som används mycket i Balkan, kan ersättas med 2 st grönsaksbuljongtärningar) 2 tsk paprikapulver Salt & peppar Olja till stekning Ca 6-8 dl vatten Bröd som passar bredvid soppan
Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka direkt men marinera gärna en stund medan du förbereder tillbehör och tänder grillen
4 Ryggbiff. 10 Fransyska. 8 Fransyska. 4 Ryggbiff. På den nya sidan är tanken att du ska få recept och inspiration att laga mat med delar från hela djuret
Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl
Efter vår resa till Norrland där vi bland annat gjorde en het fransyska på en ryggbiff av älgkalv, så tog vi med oss lite älgfärs och annat smått och gott neråt landet igen
Gör man den på ryggbiff, är rätten klar på mindre än en 30 minuter. 400-500 g ryggbiff, rostbiff eller fransyska. Med ryggbiff räcker 5 minuter, likaså för rostbiff. Fransyska kräver ca 30 minuter. 400-500 g ryggbiff, rostbiff eller fransyska
Det är bra om man smakar av ibland, om man använder en finare bit som entrecot eller ryggbiff kanske man inte behöver tillsätta nytt vatten, utan det kanske räcker med det vätska som köttet själv avger
"Krydda" i mycket matlagning400-500 g benfritt Nötkött (ryggbiff, rostbiff, innanlår eller fransyska. Låt grytan puttra under lock en stund (ryggbiff eller rostbiff ca 5 min, innanlår eller fransyska ca 20 min), på ganska svag värme. suveränt tillbehör 400-500 g benfritt Nötkött (ryggbiff, rostbiff, innanlår eller fransyska