Ruskigt god persikochutney
Tastecelebration
Tastecelebration

Ruskigt god persikochutney

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 gram färska persikor (urkärnade)
  • 3 schalottenlökar
  • 75 gram torkade aprikoser (helst osvavlade)
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 apelsin, vältvättad el ännu hellre bio
  • 1 röd chili
  • 1 matsked rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 4 kryddnejlikor
  • 200 gram honung
  • 150 ml vitvinsvinäger
  • En nypa salt

Beskrivning

    1. Skala persikorna. Det är lätt gjort genom att skära ett kors på toppen av varje persika. Doppa dem snabbt i kokande vatten, låt dem svalna av något i ett durkslag och dra av skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar.
    Hacka schalottenlöken fint och aprikoserna i mindre bitar.
    Riv ingefäran och skalet av apelsinenen med ett fint rivjärn (Microplane är min ständiga följeslagare). Skär av skaftet på chilin, dela, ta bort fröna och hacka den smått.

    2. Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta och fräs schalottenlöken några minuter. Tillsätt ingefära och chili och stek försiktigt i ytterligare några minuter.
    3. Tillsätt resten av ingredienserna till grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om då och då med en träslev. Låt chutneyn sjuda på medelvärme i ca 30 minuter tills den börjar tjockna.

    4. Ta bort kanelstången och kryddnejlikorna. Fyll de steriliserade (läs hur man gör här) burkarna med en liten sked ända upp till kanten. Torka av eventuell utspilld chutney på utsidan av burkarna.

    5. Stäng burkarna ordentligt med ett skruvlock och låt dem stå upp och ner under 10 minuter. På så sätt skapas ett vakum i burken. Låt allt svalna och förvara sedan burkarna på en torr, mörk plats. Låt chutneyn ”mogna” åtminstone i tre veckor för att tillåta smakerna att vidareutvecklas.

    Chutneyn håller sig minst 4 månader i oöppnat tillstånd.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.