Porchetta är en italiensk kötträtt på fläskkarré eller fläsksida som man skär till en större och tunnare bit, fyller med vitlök, fänkål och rosmarin och sedan rullar ihop till en rulle
Porchetta [por ketta] är en klassisk italienare där fläskkött skärs så att det kan fyllas med fänkål och örter och sedan rullas samman och ugnsbakas på relativt låg temperatur
Porchetta görs på fläskkarré eller fläsksida som man skär till en större och tunnare bit, fyller med massa godsaker som vitlök, fänkål och rosmarin och sedan rullar ihop till en rulle
Det har blivit ovanligt många grillningar sedan dess i år för oss, gädda, porchetta (en italiensk söndagsstek fylld med godsaker), älgbog, korv, köttfärsbiffar och fläskkarrré
Porchetta på fläsksida, tillbehör oklart, Marco vill säkert göra polenta men det gillar inte jag. Fyllde med fänkålssalami, fänkål och prosciutto, vitlök och lite rosmarin
Själv körde jag någonlunda traditionellt med fänkål, rosmarin, salvia, lagerblad och vitlök, och istället för en hel fläsksida så köpte jag en bit fläskkarré som jag skar upp längst med eller hur man ska säga
Egentligen ska det vara en helstekt spädgris, men oftast är det en rulle av fläskkött som fått smak av färska örter, fänkål och kanske lite pancetta eller salami
Här kommer ett recept på en typ av Porchetta. Man kan ju fylla köttet med precis vad man vill, men jag valde att smörsteka fänkål, gul lök & blanda med senap & fermenterad vitlök
Porchetta - Bräserad skinkstek på italienskt vis med rosmarin, tomat och bondbröd (Porchetta). Stek skinkskivor gyllenbruna och varva med rödlöksringar, finhackad vitlök, rosmarin, timjan, fänkålsfrö och olivolja