Jag hade kvar kanderade hasselnötter från nötchokladen med flingsalt, en bit mandelmassa och nougat hittade jag i kylskåpet och torkade fikon hade vi köpt hem som vi alltid har hemma på julen
Mogen, mjuk, något lite bränd med nöt- och chokladtoner, ja, nougat. Och till godis som choklad, nötter, fikon och dadlar kan den där flaskan med tawny komma fram igen
Fransk nougat. Smörstekt (hembakad) brioche med ankleverterrin, balsamicosirap och fikon. Tredje advent förra året bjöd jag in mina 10 närmaste vänner på glöggbrunch
Chokladkräm med nötter och fikon4 portioner 100 g ljus choklad50 g mörk choklad (64%)1,5 dl gräddfil2 msk hasselnötter1 krm olja2 krm salt0,5 tsk strösocker2 torkade fikon2 msk torkade tranbär40 g nougat Gör så härDela all choklad i mindre bitar och smält i ett vattenbadTillsätt gräddfilBlanda och häll krämen i portionsskålar/glasStäll in i kylenRosta nötterna i en torr stekpannaHäll över olja, salt och sockerLåt sockret karamelliseras och nötterna svalna på ett bakplåtspapper ToppingHackade nötter, frukt och nougatToppa krämen med nöt- och frukthacket 4 portioner. 2 torkade fikon. 40 g nougat
Avslutningen är eldig och lång, lite nötig med apelsin och nougat i eftertonerna. I glaset finner vi en ljust orange / brozefärgad vätska som direkt avger stora aromer av majs, honung, blött trä och färsk frukt som fikon och apelsin, exempelvis