Norsk örter recept

Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås

Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås

Tillsätt gärna lite färska örter. 800 g g Norsk Hälleflundrefilé Norsk Hälleflundrefilé. Ingredienser Antal portioner - + 800 g g Norsk Hälleflundrefilé Norsk Hälleflundrefilé 5 dl dl saltlag saltlag 0 peppar peppar Hollandaisesås 5 st st pepparkorn, svarta pepparkorn, svarta 1 dl dl vitvinsvinäger vitvinsvinäger 2 msk msk vatten vatten 4 st st äggula äggula 300 g g smör smör 1 st st citron citron Sparris 16 st st sparris, grön sparris, grön 2 msk msk smör smör
Kycklinggryta på norskt vis!

Kycklinggryta på norskt vis!

Garnera gärna med färska örter, typ basilika.  Kocken för dagen var härliga Karianne, som fått inspiration hos sin norske landsman Trines Mektige matblogg
Panerad torsk med tomat och paprika

Panerad torsk med tomat och paprika

Dekorera gärna med färska örter. 700 g g Norsk Torskfilé, utan skinn och ben Norsk Torskfilé, utan skinn och ben. Ingredienser Antal portioner - + 700 g g Norsk Torskfilé, utan skinn och ben Norsk Torskfilé, utan skinn och ben 2 msk msk vetemjöl vetemjöl 1 msk msk salt salt 0,25 msk msk cayennepeppar cayennepeppar 3 st st tomat(er) tomat(er) 2 st st paprika, grön paprika, grön 1 msk msk matolja matolja 1 msk msk smör smör 1,5 dl dl vatten vatten 1 st st citron citron Servera med 0 potatis potatis
Sufflé à la Norge

Sufflé à la Norge

norsk Jarlsberg. 1 dl örter. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i mjöl. Späd ut med mjölk och rör runt till dess att smeten är jämn och tjock

Äntligen fredag!

Vi kör den med norskt tal. När vi efter regnet letade efter porcini (karljohanssvamp)såg vi sluttningarna med cyklamen, krokusar och vilda örter, samt enbärsbuskar med mogna bär"
Summertime Salad

Summertime Salad

Till det serverade jag folieknyten från engångsgrillen med härlig norsk laxfilet toppad med havssalt, grovmalen peppar, limeskivor och timjan

Saken är "inte" biff... en lastbil full av recept!

Men den svenska lastbils-producenten har faktiskt lagat en alldeles utmärkt kokbok med rätter från hela världen, här hittas Norsk torsk, Dansk rödgröt, falafel från Israel och Nasi Goreng

Drinkar och folkemuseum i Oslo

Jag försökte beställa drinkar, men det gick inte jättebra pga min norska var lite ringrostig. Apoteksträdgården var väldigt blöt och lite lesden, men kan tänka mig att det är himla vackert här på våren/sommaren med alla örter och växter som blommar
Provsmakningar

Provsmakningar

Redan igår smakade jag på två av produkterna, ett norskt knäckebröd med havre i och nässeltopping med fröer och kanel
Pinnekjøtt, ett norsk matfenomen med värdens bästa fårkött.

Pinnekjøtt, ett norsk matfenomen med värdens bästa fårkött.

Ingen annanstans i världen är får och lammkött så gott som i Norge, och anledningen till det är lika enkel som genial, det har en frihet som inget annat land har kopierat, vilket betyder att det har en total frihet att röra sig var helst det vill, det är inte fångade i en hage med stängsel, nej, det går fria i skog och mark och betar örter, ljung och allt möjligt annat det gillar under sommaren och hösten
Pinnekjøtt, ett norsk matfenomen lagat på värdens bästa fårkött.

Pinnekjøtt, ett norsk matfenomen lagat på värdens bästa fårkött.

Ingen annanstans i världen är får och lammkött så gott som i Norge, och anledningen till det är lika enkel som genial, det har en frihet som inget annat land har kopierat, vilket betyder att det har en total frihet att röra sig var helst det vill, det är inte fångade i en hage med stängsel, nej, det går fria i skog och mark och betar örter, ljung och allt möjligt annat det gillar under sommaren och hösten
Får i kål. Norges nationalrätt.

Får i kål. Norges nationalrätt.

Det Norska fåren som under hela sin livstid får gå och beta på det fjällsluttningar som omger deras betesmarker, där olika fjällväxter och örter är basfödan har gjort att fåren bokstavligen marinerar sig själv
Fine dining I Hakadal

Fine dining I Hakadal

Ringerikspotatisen ( norsk) eller Amadine potatisen låter du ha kvar skalet. mandelpotatisen gör du likadant med men kryddar dem med örterna körvel och oregano och löken den bryner du lätt och kokar därefter i en lag på 1 msk ättika, 2 msk socker och tre matskedar vatten, det går väldigt fort så passa på så att inte lagen kokar fast helt när det är en så liten mängd de är frågan om
Nordisk smakpalett.

Nordisk smakpalett.

Kristina skinkan är helt enkelt en Norsk skinka, en produkt som är saltad och lufttorkad, men man kan lika gärna använda kallrökt renstek, rostbiff, basturökt skinka osv, och i den rullar man in en liten mängd stekta kantareller
Böckling moussé, Grillad torskrygg, nordiska ostar och lite till

Böckling moussé, Grillad torskrygg, nordiska ostar och lite till

Finländsk bondost, Norsk gårdsbrie,. först en strimma salsa och i mitten en del ättiksgurka och över det en böckling moussé bolle, garnera med några örter och till sist en del rågbrödskrutonger eller surdegskrutonger
Musslor a la Skagerak/ eller, på mitt vis!

Musslor a la Skagerak/ eller, på mitt vis!

Ett besök till den vackra och sydligaste utposten på Norsk mark, Fyren vid Lindesnes, resulterade i ett musselrecept, ett recept på så lokala råvaror det överhuvudtaget går an att få tag på