Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen. Släng bort de musslor som inte öppnats. Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton
Plocka ur de koktamusslorna ur sina skal men spara några med skal för dekoration. Soppan kan förberedas fram till att fisken och musslorna ska tillsättas
Skölj och borsta musslorna noga. 0,5 l fiskfond eller hummerfond. 1 kg blåmusslor. 400 g fiskfilé, ett par olika sorter (t ex lax, kattfisk, kolja) 0,5 purjolök 1 gul lök 1 morot 2 selleristjälkar 3-4 msk olivolja 3 klyftor vitlök 3 dl vitt vin 2-3 dl vispgrädde 2 msk tomatpuré 0,5 g saffran 0,5 l fiskfond eller hummerfond salt nymalen vitpeppar 1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika) 1 knivsudd chilipeppar 1 kg blåmusslor 200 g skalade räkor