Grovhacka lök & fräs i en gryta tills den blir mjuk. Tillsätt pressad vitlök, paprika pulver, oregano, socker, tomatpuré, cayennepeppar, salt & svartpeppar
I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra… Bland kryddorna har jag använt lite kakao (vanligt i mexikansk matlagning) och rökt paprika för extra djup
Om jag inte har helt fel är mole, dvs choklad i maten, mexikanskt. Grytan går lika bra att göra med kycklingfärs, byt då ut köttbuljongen till kycklingbuljong
Fräs köttet runt om, lite i taget, lägg över köttet i en gryta, ta även med benet. Peppra och salta på köttet i grytan och vänd runt, tillsätt alla torra kryddor och vänd runt
Om jag inte har helt fel är mole, dvs choklad i maten, mexikanskt. Chilin blir mörk, murrig och mustig av chokladen tillsammans med spiskummin, chili flakes och paprikapulver
Blev väldigt god, påminner om mexikansk chorizo. Resten av min recado negro använde jag till en klassisk gryta från Yucatan där man kokar kalkon eller kyckling i en sås med bland annat recado negro i