Lutfisk torsk recept

Lutfisk i micron

Det ser verkligen ut som rå torsk och konsistensen är ungefär den samma. Lutfisk. Lutfisksås. Jag har som sagt inte ätit lutfisk tidigare och har därför svårt att avgöra om detta är bra eller inte
Stekt torsk med saffranssky

Stekt torsk med saffranssky

I min familj äter vi alltid lutfisk med senapssås hemma hos mormor och morfar på juldagen, det har alltid varit så, så länge jag funnits med i bilden
Ugnsbakad torskrygg med bacon

Ugnsbakad torskrygg med bacon

Lutfisk är ingen favorit för mig medan torsk däremot gillas skarpt. torskrygg. torskrygg. Jag hade några fina ryggfiléer i frysen som jag lagade till när det var dags för middag
Skånsk senapssås

Skånsk senapssås

Mal senapskornen, antingen i en mixer eller med senapslod i en bunke. Tillsätt lite av vattnet efterhand, och mal tills senapen är gräddgul
Dagens recept: Lutfisksufflé

Dagens recept: Lutfisksufflé

Använd kokta fiskrester av t ex gös, gädda, torsk, kolja eller kummel. Dela lutfisken i små bitar, plocka bort ev ben och ta bort allt skinn
Bechamelsås

Bechamelsås

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min
Kryddpepparfisk

Kryddpepparfisk

lutfisk. 400 g fisk (torsk. Skölj och skiva purjolöken. Sprid ut den på botten av en flat form. Tina fisken om den är frusen
Dagens recept: Tomatfisk i ugn

Dagens recept: Tomatfisk i ugn

Oftast torkas den och används till bl a lutfisk. Du kan använda sej i stället för torsk eller kolja till den här rätten
Cinque terre-guide: 14 matupplevelser du inte får missa

Cinque terre-guide: 14 matupplevelser du inte får missa

Det är alltså ungefär samma råvara som vi utgår från när vi gör lutfisk till jul, fast i Ligurien blöter man upp fisken i rinnande färskvatten istället för soda
Lutfisk a la Norge

Lutfisk a la Norge

Att lutfisken blivit missförstådd hemma i Finland beror nog på att den sällan eller aldrig kan bli köpt rätt över disk, dessutom i sådana stora stycken att man kan se vad man köpt, som regel köper man den i ett vacumförpackat tillstånd där lutfiskbitarna allt som oftast är, ja vad skall man säga, tyvärr, pytte små förhistoriska och oigenkännliga bitar av en torsk
Klippfisk och Bacalao eller lutfisk för oss

Klippfisk och Bacalao eller lutfisk för oss

Den Norska torsken omvandlad till lutfisk är en kulinarisk rätt som även den gjort samma invandring i många andra land än bara Norden, den har färdats över Atlanten så långt bort som till Australien för att där hamna som den godaste kulinariska rätt på matbordet, den har till och med fått en hedersplats på matbordet i likhet med allt det andra goda under jul, den har blivit kärleksfullt och omsorgsfullt behandlad och det typiskt Norska förfarandet med tillredningen och för att inte tala om själva ätandet av fisken har vunnit många anhängare världen över
Beskyddad matskatt - den Norska lutfisken

Beskyddad matskatt - den Norska lutfisken

Det mesta av lutfisken i Norge är baserat på torsk, men det finns också lite lutfisk lagad på långa, en släkting till torsken

Vandringstorsk "skrei" en världshistorisk handelsvara sedan 1000 år tillbaka.

Torkad torsk till världen. Norsk vandringstorsk "skrei" är en känd råvara över stora delar av världen och jag tror att jag även nämnt det i ett tidigare inlägg att den Norska vandringstorsken i form av klippfisk har blivit så känd och berömd världen över att den banat väg för en konversation mellan olika folkslag

Torsk med lutfisksås

Lägg potatis, purjolök och lutfisk i en kastrull. Lyft upp torsken ur lagen och lägg på en plåt. Rimma torsken i lagen 15 minuter. 400 g färsk torskrygg. 100 g lutfisk

Chablispocherad torsk med ärter och bacon

Tips Kolja, sej går lika bra att använda – liksom lutfisk, förstås. 4 st torskrygg. Skala och koka potatisen i saltat vatten, 2 teskedar salt per liter vatten