Krämig chokladpaj med knaprig botten (no-bake, Raw)
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Krämig chokladpaj med knaprig botten (no-bake, Raw)

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 175 gr Valnötter
  • 8 st Färska dadlar, urkärnade
  • 1 tsk Malen kanel
  • En liten nypa Oraffinerat havssalt
  • Fyllning
  • 0,5 dl Kokosolja
  • 85 gram Mörk choklad (70-85%)
  • 2 dl Kokosgrädde (vi använder Garants)
  • 8 st Färska dadlar, urkärnade
  • 0,5 tsk Vaniljpulver

Beskrivning

    Underbart krämig chokladpaj som går enkelt och snabbt att göra då den inte behöver bakas i ugnen. Den är fri från gluten, raffinerat socker, mejerier och även nötter om vissa anpassningar. Kan även göras vegansk för den som önskar. Dessutom kan den enkelt dubblas i storlek om du vill göra till många gäster.

    Anpassningar
    Raw: Välj raw nötter, choklad m.m.

    Nötfritt: Byt ut valnötter mot rostade pumpafrön eller solrosfrön istället. Det kan eventuellt även passa bra med havregryn med mängden behöver nog ökas.

    Tål inte valnötter: För dig som inte tål valnötter kan byta ut mot mandel, cashew eller hasselnötter istället.

    Mjölkfritt: Välj mjölkfri choklad såsom Kokoschoklad 54% kakao eller välj en riktigt mörk choklad på minst 70% kakao.

    Tål/gillar inte kokos: Använd vanlig grädde istället för kokosgrädde och byt ut kokosolja mot ghee eller kokosolja utan smak.

    Vegansk: Välj vegansk choklad som den ovan eller exempelvis denna Hampachoklad med 70% kakao.

    Utan raffinerat socker: Välj en choklad med exempelvis kokossocker såsom Kokoschoklad eller välj en mörk choklad med 60-85% kakao.

    Smaksättningar: Använd en choklad med smaksättning, exempelvis med Mintsmak, eller tillsätt egen smaksättning såsom lakritspulver eller rivet apelsinskal för en juligare touch.

    Gör så här
    Pajbotten:
    Börja med att mixa samtliga ingredienser till pajbotten i en matberedare till en grynig massa.
    Häll över i en springform och tryck ut till en pajbotten.
    Fyllning:
    Smält kokosolja i en kastrull på låg värme.
    Hacka chokladen och tillsätt i kokosoljan.
    Rör runt så att chokladen smälter.
    Tillsätt kokosgrädden och rör runt.
    Häll över i en matberedare eller mixer, tillsätt urkärnade färska dadlar och vaniljpulver.
    Mixa till en helt slät chokladsmet.
    Häll chokladsmeten i pajformen och ställ in i kylen.
    Låt stå kylt och stelna i minst 2 timmar men gärna längre.

    Servera med vispad grädde eller kokosgrädde och gärna färska hallon när det är i säsong. En god hallonsås på bara uppvärmda frysta hallon är också mycket gott.
    Detta recept är anpassat för en springform på 24 cm i diameter.
    Glöm inte att kärna ur dadlarna!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.