Här har jag gjort en härlig långpannekakamed havtorn och blåbär och med en hint av kardemumma. Blanda chufamjölet med kokosnötsmjöl, bakpulver och kardemumma och rör även ned det i smeten
Sen kan man ju variera "grundsmeten" minus kardemumman, och blanda i annat än äpplen. Och här är det som synes blåbär som jag blandade med vanilj, socker och lite potatismjöl då bären var frysta
Här är recept på Kaka/paj/gratängmed mandel- och hasselnötspulpan, banan, blåbär och baby spenat. Istället för nötpulpan kan man med fördel ta något nötmjöl
Första bakningen med lilltjejen resulterade i denna sockerkakamed hallon och kardemumma. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kardemumma och vänd försiktigt ner det i smeten
Kardemummakakan håller länge, upp till en vecka. Den går att variera med hallon om vinbärsbuskarna i trädgården är länsade, eller om du bakar den mitt i vintern kan du använda lingon
Visst är de goda, men på tok för mycket kaka för min smak. Jag föredrar en mindre muffins, gärna med några bär eller bitar frukt, som ger de mjuka kakorna en lite friskare smak och dessutom gör dem saftiga
Stöt kardemumman. När jag bakar kan det emellanåt vara kul att testa på någon ny, riktigt invecklad kaka, som görs i flera olika moment, kräver många ingredienser och dessutom tar lång tid att göra
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering
½ tsk kardemumma. Servera ljummen med grädde och säsongens lättsockrade bär. Lättvispad grädde och bär. 3 l mjölk 3 %, 1 dl grädde, 2 dl strösocker, 3 kanelstänger, ½ tsk kardemumma, 2 ägg, 1 tsk ostlöpe (finns i välsorterade livsmedelsbutiker och på apotek), 1-2 tsk mald kanel. Sjud mjölk, grädde, socker, kanelstänger och kardemumma ca 2 tim tills vätskan kokat ihop till hälften. Tänk på att kakan inte ska bli mer än 1,5-2 cm hög så ta en vid form eller fyll i 2 formar
kardemumma, mortlad (valfritt). Strö socker på ett bakpapper, vänd upp kakan när den är färdiggräddad, lossa pappret (pensla med vatten om det sitter hårt)