På söndag är det redan första advent och många börjar nu i dagarna att förbereda för glöggkväll. Under den kommande tiden fram till jul kommer det att serveras mängder av godsaker som pepparkakor och stora blanka saffransbullar med russin
Det i bakväg som har blivit min julklassiker är dessa skorpor med saffran. Genom åren har de utvecklats från Ernsts original recept med valnötter till min egna variant som naturella, med solrosfrön eller med pumpakärnor
Här kommer två fina varianter av julklassikerna rödkål och brysselkål, tillagade av min kära mor. Dessa rätter passar inte bara utmärkt i juldagarna, utan är även givna tillbehör året om
Jag äter för övrigt risgrynsgröt med mängder av kanel, pyttelite socker och saftsås (eller mjölk) och av eventuella rester blir det ofta ris à la Malta som ju är en riktig julklassiker
På tal om Janssons frestelse snubblade jag över ett recept på denna julklassiker inne hos Victora på Matplatsen under den långa bilfärden söder ut och förde sedan denna upptäckt vidare till julkockarna som lagade gratängen
Och det har uppstått helt nya rap/rock/reggaelåtar som kanske blir våra barns julklassiker en dag. Det är så dags att komma med julkalender mitt i december, kan man tycka