Janssons Frestelser till Julafton, Påskafton & Midsommarafton
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 35 röster
Ingredienser
10-15
Potatisar
5 dl
vispgrädde
En halv lök
Smör eller Margarin
Två paket Ansjovis
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 225°C
2. Smör in en stor ugnsform.
3. Finhacka alt. riv lökhalvan fint (helst ska löken bli väldigt mjuk i koncistens).
4. Skala några potatisar & riv ner dessa på en skärbräda med de största hålen på rivjärnet. OBS! Skala inte alla direkt, det är onödigt att skala ifall alla inte får plats i formen.
5. Ta ut ansjovisen från båda burkarna. OBS! Behåll spadet!
6. Lägg ca. 1cm lager potatis i botten, sedan en tredjedel av löken. Sprid sedan all Ansjovis, varva en tredjedel lök, 1cm potatis, den sista tredjedelen lök & fyll upp resten med potatis.
7. Häll över allt spad från Ansjovisen.
8. Fyll upp/dränk formen med 3-5dl vispgrädde.
9. Ställ in i ugnen ca. 40-50min eller tills potatisen får en mjuk koncistens.
Igår gjorde jag en Janssons frestelse med rättika istället för potatis. Janssons frestelse 4port. Den blev riktigt god, kommer att hamna på julbordet nästa gång
Janssons frestelse tillhör mina absoluta favoriter och numera även min älskade killes också. Mosa ansjovisen med en gaffel tillsammans med kavia och blanda med den stekta löken och slå på gräddmjölken i pannan
lite matfett till att smörja formen med. För några år sedan provade vi den här kanongoda vegetariska varianten av Janssons frestelse och den är sedan dess ett givet inslag bland julmaten
Potatis, salt, fett – där har vi ingredienserna till ett långt och lyckligt liv. Janssons frestelse innehåller alla dessa tre, så det kan ju ej bli dåligt
Jag har bjudits på många frestelser, bl a julbord på stan, där stärkelsen sköljts bort. Idén till det fick jag några dagar före då jag råkade halka in på en webbsida där kocken Leif Mannerström beskrev hur man gjorde den mest perfekta frestelsen
Kontrollera att potatisen är mjuk, grädda annars lite till. Tillaga i ugnen, ca 1 timme. Skala, dela och skiva löken tunt och stek den mjuk i en stekpanna med smör
Kommentarer
Hakim
Hoppas ni gillar den!
Andereas Friis
Spännande, jag ska pröva den till Jul!
Johan Ullman
Mmmm, frestande...
Logga in eller Registrera för att kommentera.