Hembageriets Hösttårta med äppelkompott och mandelkräm
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Du behöver
Botten
4
ägg
2 dl
strösocker
2,5 dl
vetemjöl
2 tsk
vaniljsocker
2 tsk
bakpulver
Äppelkompott
300 g
rivet äpple
3 dl
vatten
0,5 dl
strösocker
1,5 msk
potatismjöl
1 dl
marsánpulver
1 msk
vaniljsocker
Mandelkräm
200 g
sötmandel, skållad
1 dl
florsocker
2
äggvitor
Färskostvisp
175 g
philadelphia
5 dl
vispgrädde
1 dl
florsocker
2 tsk
vaniljsocker
Dekor
1,5 dl
vispgrädde
Lite Dulce de leche eller kolasås
6-8 st
Rollokola
Några torkade äppelskivor
En nypa kardemumma
Beskrivning
1 – Äppelkompott: Skölj äpplena och riv dem fint (behåll skalet på) i en kastrull. Rör i resterande ingredienser och låt blandningen koka upp under konstant omrörning. Så snart kompotten börjar bubbla så kan du ta bort den från plattan och hälla över i en ren kall skål. Låt svalna och ställ in i kylskåp i minst 4 timmar.
2 – Botten: Sätt ugnen på 180°C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i 5 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop (du vill behålla så mycket luft som möjligt). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna.
3 – Mandelkräm: Skålla mandeln genom att lägga dem i en kastrull med vatten och låta det koka upp. Häll av vattnet, låt svalna något och tryck sedan bort skalet enkelt med fingrarna. Mixa mandel med florsocker och äggvita till en len kräm.
4 – Färskostvisp: Vispa upp ingredienserna till ett fast fluff med elvisp.
5 – Montering: Dela din tårtbotten i 3 anslag. Placera den tjockaste delen i botten. Bre ut ett lager med äppelkompott, ett lager färskostvisp samt mandelkräm. (Om mandelkrämen är svår att bre ut så kan du röra ihop den med lite färskostvisp först). Lägg på nästa anslag och fyll det på samma sätt. Lägg på sista anslaget och spackla nu runt hela tårtan med det som återstår av färskostvispen.
6 – Dekor: Du kan dekorera tårtan som du vill, men jag föredrar att dekorera med något som återfinns i fyllningen i tårtan. Här har jag valt torkade äppelskivor, rullad Rollokola, lite kardemumma för höstkänslan samt uppvispad grädde smaksatt med lite kola. Längre ner på sidan har jag skrivit ut hur du gör rullad Rollokola samt torkade äppelskivor om du önskar att använda det.
Rollokola:
Lägg ut Rollokola (en bit ifrån varandra eftersom de kommer flyta ut) på en plåt med bakplåtspapper. Värm kolan mitt i ugnen på 150°C i cirka 5 minuter. Ta ut och låt svalna något så att du inte bränner dig när du tar i kolan med handen. Forma/rulla kolan medan den fortfarande är varm och mjuk. Låt sedan svalna helt och stelna.
Torkade äppelskivor:
Skiva äpplet tunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem mitt i ugnen på 150°C i cirka 1 timme.
Äppelpaj serverad i portionsform med mördeg, mandelkräm, en äppelkompott som doftar kardemumma, kanel och vanilj, havreströssel med smak av kanel, hemlagad vaniljsås och så färska blåbär och hallon
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg
Ingredienser Portioner. Ca 1,6 l 1 1/2 kg äpplen 1 vaniljstång 1/2 tsk kardemummakärnor 2 dl vatten 2 dl strösocker 1/2 dl pressad citronjuice (1/2 dl motsvarar saften från ca 1 citron) Lägg till i inköpslistan
Sätt en bit tyg på locket och knyt fast det med ett snöre eller band och häng dit en vacker etikett så har du en kanonfin, hemmagjord julklapp att ge bort
Smörstek brödet på medelvärme tills det rostas och får fin färg. Ta ut och låt svalna något. Krydda med kanel och socker, häll upp på glas och låt svalna
Fyll glas eller små glasburkar medäppelkompott, vaniljgrädde och toppa med saltrostade nötter. Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka
Börja med att lägga äppelkompott på bottnet. Smakerna passar bra ihop, mjuka och lite söta äpplen tillsammans med len grädde, syrlig lemon curd och knapriga dinkelsmulor gjorda av dinkelflingor
Saftiga pannkakor med smak av kanel och kardemumma, söt vaniljkräm och en varm äppelkompott. Så himla roligt att det går att förändra sin kropp med lite träning och bättre kost
Tillsätt rabarbern och fräs på medelvärme tills rabarbern mjuknat. Börja med mördegen. Den består utav mördeg, mandelkräm, stekt rabarber och så ännu kardemummasmakande cobbler ovanpå
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.