Hälleflundra med kanderad citron, pepparrotsveloutée, lök, fänkål och rädisa. Den är inte alltid man får tag på filé från hälleflundra men det går lika bra med kotlett, man får jobba lite mer med att skära ut bitarna själv bara
Koka upp vatten, mjölk, örter och fond. Häll oljan i en kastrull och häll i burktomaterna, lägg i örterna och låt sjuda 15-20 minuter. 800 g hälleflundra (med skinn)
Tillsätt mer örter om det behövs och ev mer salt. Hälleflundran tillagad i ugn under folie. Men en hälleflundra som legat i saltlag och blivit precis lagomt genomsaltad är för oss kungen eller drottningen av fiskar
Hällefilé ska inte förväxlas med hälleflundra. Hälleflundra är en stor, fantastisk och ganska dyr fisk, medan hällefilén, eller blåkveite som fisken också heter, också är god, fast mjällare och kostar mycket, mycket mindre
Tillsammans med nyskördad potatis och gröna örter från köksträdgården, gick min fantasi igång och jag komponerade jag ihop en bit sommar på tallriken för att glömma bort det trista vädret
Annars är det bra sällska till en grillad eller ungstekt hälleflundra serverad med olivstekta haricot verts och en krämig sås (grädde eller creme fraiche) smaksatt med örter
Hälleflundra lättrimmad och med knaperstekt skinn, Pommes Anna, välstinkande vitvinssås, druv och fänkålssallad med vinmarinerade sultanrussin, friterade brysselkålsblad och granatäpple