Och med facit i hand, kan jag säga att gammelgäddan visst det var god. Och ytterligare en annledning till att jag gjorde den just idag, det var för att alla jag har nämnt gädda för har rynkat på näsan och sagt att det inte är gott
Fördelen medgädda är att den är i stort sett gratis. Gädda hör tyvärr till en dom mest underskattade matfiskarna, mest beroende på att den anses ”benig” och tillhör epitetet skräpfisk
färsk gäddamed fläsk, färsk gäddamed salt spad, ostron med smör, bergfisk med lök samt salt lax. Därpå serverades ärtor och fläsk, höns med buljong, oxkött med soppa, surt oxkött, vitt oxkött, fårkött med russin, fårkött med rosmarin, gåskött med saffran, hare med stekt fläsk samt svart älgkött
Lägg den tillsammans med äggvitan, cayennepeppar och salt i matberedare med vass stålkniv. Koka upp lök, vin och fiskbuljongtärningar och låt det koka ihop till hälften
En beurre blanc är klassisk till fisk, även om den ursprungligen serveras till gädda. Schalottenlök och fänkål kokas i vin eller Vermouth med en aning vinäger
Jag vittjade kylskåpet på en deciliter grädde som skulle ha varit till efterrätten och fyllde på med en försvarlig skvätt vittvin från en box som stod i ett hörn och lät det koka några minuter