Fransyska selleri recept

Grytstekt fransyska

Grytstekt fransyska

Ingredienser 1 kg fransyska 1 msk Mat & Bak smör 1 dl vatten 1 st gul lök(ar) 1 st morot 1 bit(ar) selleri 0,25 kruka(or) färsk timjan , några kvistar räcker, som dekorering 0 st salt 0 st svartpeppar Sås 0 steksky , från steken 2 msk kalvfond , konc 1 dl vispgrädde 2,5 msk vetemjöl 0 st salt 0 st peppar Till servering 0 st potatis(ar) , kokt, pressad 0 rotsaker , el
Grytstekt fransyska

Grytstekt fransyska

Ingredienser 1 kg fransyska 1 msk smör 1 dl vatten 1 st gul lök(ar) 1 st morot 1 bit(ar) selleri 1 kruka(or) färsk timjan , några kvistar 0 st salt 0 st svartpeppar Sås 0 steksky , från steken 2 msk kalvfond , konc 1 dl vispgrädde 2,5 msk vetemjöl 0 st salt 0 st peppar Till servering 0 st potatis(ar) , kokt, pressad 0 rotsaker , el
Södrastations köttgryta

Södrastations köttgryta

1 stor burk hela champinjoner 3 vitlöksklyftor 1 paket bacon, jag tog 150g rökt sidfläsk 250g kryddig korv, ex Merguez 1 kg nötstek/fransyska, älggrytbitar hade jag 250g steklök 4 morötter 4 stänger stjälkselleri 4 dl porter. Låt nu grytan puttra i ca 45 min-1 timme (späd med vatten om det behövs) och lägg sedan i morötter och selleri i bitar och låt detta puttra på i ytterligare ca 30 minuter. 1 stor burk hela champinjoner 3 vitlöksklyftor 1 paket bacon, jag tog 150g rökt sidfläsk 250g kryddig korv, ex Merguez 1 kg nötstek/fransyska, älggrytbitar hade jag 250g steklök 4 morötter 4 stänger stjälkselleri
Ungersk gulasch

Ungersk gulasch

Rör om noga så att allt får fräsa i oljan, fortsätt att fräsa tills löken börjar mjukna, lägg i hälften av paprikatärningarna och den strimlade sellerin, fräs ytterligare en stund
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

fransyska eller innanlår. 1 liten selleri i bitar. *Ugn175°. **Ugn 200 grader. Salta och peppra steken och bryn den i smöret

Ungersk gulasch

fransyska. Rör om noga så att allt får fräsa i oljan, fortsätt att fräsa tills löken börjar mjukna, lägg i hälften av paprikatärningarna och den strimlade sellerin, fräs ytterligare en stund
Långkok på höjden

Långkok på höjden

Bryn lök, selleri och vitlök i smör och olja tills de har mjuknat. Rödvinsbräserad fransyska (4 port)1kg fransyska (bog, högrev el oxkind)salt och peppar1 msk olivolja + 1msk smör till stekning1 grovhackad gul lök1 grovhackad blekselleristjälk6 finhackade vitlöksklyftor1 msk tomature5 dl lantbuljong (eller köttbuljong)1 dl rött vin1 tsk stötta fänkålsfrön1 pkt finstrimlad baconPutsa köttet och dela det i 2-4 stora bitar, salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. 1kg fransyska. 1 grovhackad blekselleristjälk
Södra Stations mustiga köttgryta

Södra Stations mustiga köttgryta

Lägg sedan i hackad morot, selleri och den stekta baconblandningen. 1 kg nötstek/fransyska. 4 stänger stjälkselleri
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

800 g rostbiff, fransyska eller innanlår. 1 liten selleri i bitar. Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret
Sellerigryta med saffran

Sellerigryta med saffran

Skölj och skär sellerin i bitar. 500 g fransyska. 350-500 g blekselleri (ett stånd). Skär köttet i lämpliga grytbitar
Provençalsk köttgryta

Provençalsk köttgryta

Skala morötterna och skär dom och sellerin i bitar. 600 g mört nötkött t ex entrecote eller fransyska i strimlor. 3 stjälkar selleri. 600 g mört nötkött t ex entrecote eller fransyska i strimlor. 2 morötter 3 stjälkar selleri
Köttgryta med rotselleri.

Köttgryta med rotselleri.

1 kg fransyska i 3 cm tärningar. 1/4 rotselleri i bitar. Stek morot, selleri och svamp i en stekpanna, lägg sedan över i grytan och låt koka med de sista 20 minutrarna. 1 kg fransyska. 1/4 rotselleri i bitar