FESTFISK À LA MARIANNE. DAGENS RECEPT 15-04-24. Mustig, färgsprakande och festlig fiskrätt där skivor av fisken, t ex gös, får puttra i en aromatisk sky av vitt vin och tomater med litet purjolök, svamp och musslor
Tina fisken om den är fryst eller skölj färska filéer. Sätt ugnen på225°. Salta och peppra fiskfiléerna. Rulla in sparrisen i filéernaoch lägg rullarna i en smord, ugnssäker form
Till festfisken gick jag till Melanders i Hötorgshallen och handlade superfina torskryggfileer. Inser att min syster gjorde 2 ggr lax så vad passar väl bättre då än att jag har gjort 2 ggr torsk
Börja med såsen. Koka portvin med buljongtärning. Rör ner crème fraiche och koka några minuter. Klicka ner gorgonzolaosten i småbitar och värm såsen så att osten smälter
Smörkoka schalottenlöken ett par minuter i en traktörpanna och lägg på fisken. Häll på kokande buljong + vin och sjud filéerna knappt klara, 4-5 minuter
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ihop båda filéerna med de breda ändarna tätt mot varandra. Skär bort en liten v-formad bit lax på vardera sidan om den ena filéns spets