Estnisk recept

Estnisk svampsallad

Estnisk svampsallad

Hacka lök och kantareller ganska smått. Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan har kokat ur och det börjar knäppa
Estnisk rödbetssallad

Estnisk rödbetssallad

Man beräknar till 10 pers om det är till en buffé. Koka rödbetorna (färska) mjuka. Låt dem kallna. Skala rödbetorna, skär i små bitar
Estnisk ostkaka

Estnisk ostkaka

8 – 10 bitar. Mördeg. 3 dl vetemjöl. 1 tsk bakpulver. 2 msk strösocker. 100 g margarin eller smör. 1 ägg. Fyllning
Tranbärskräm

Tranbärskräm

Mosa tranbären, tillsätt vatten och kanel. När saften kokat upp, sila den och häll tillbaka i kastrullen
Blueberry White Chocolate Cookies

Blueberry White Chocolate Cookies

Kalev är en estnisk konfektyrtillverkare som specialiserat sig på tillverkning av choklad. Jag minns när jag första gången smakade på vit choklad med bitar av blåbär i
FRIDAY

FRIDAY

Vaknade upp runt 11 estnisk tid, alltså 10 svensk tid. 2017-01-06 @ 17. 56 /. Min vardag /. FRIDAY. Hej på er. Hoppas att ni har haft en mysig och härlig fredag

MY BODY AND I ♥

Min kropp, mitt kött och mina ben som är både svenskt och estniskt. 2017-01-15 @ 19. 00 /. Tankar och texter /
Estnisk ostkaka

Estnisk ostkaka

8 – 10 bitarMördeg3 dl vetemjöl1 tsk bakpulver2 msk strösocker100 g margarin eller smör1 äggFyllning5 dl kesella (färsk ost)1 dl gräddfil3 äggulor2 msk potatismjöl1,5 dl strösockerRivet skal av ½ vältvättad citron1 msk vaniljsocker2 msk hackat suckat (russin)Apelsinskal/suckat20 grovt hackade sötmandlar3 äggvitorServeringJordgubbs-/hallonsyltBlanda mjöl, bakpulver och socker i en skål

Estniskt surdegsbröd utan jäst

För att laga Estniskt surdegsbröd utan jästFörsta gången man bakar det här brödet måste man göra en surdeg
Svampsallad  till rårakor eller så

Svampsallad till rårakor eller så

Häromdagen, medan jag försökte få tyst i mitt huvud och trötta mina ögon till sömns genom att läsa matbloggar, fick jag syn på ett recept på något som upphovsmakaren Jens Linder kallar för Estnisk svampsallad
Skollunchen skippas av elever i Jakobstad

Skollunchen skippas av elever i Jakobstad

Inget fel på estnisk mat, och det skall inte yppas så mycket som ett negativt ord om estnisk gastronomi så länge vi håller oss till den kulinariska korrektheten som råder bland kockar

Estnisk limpa

Börja med surdegen. Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig

Estnisk surgurka.

Koka upp en lag av vitvinsvinägern, salt och senapen. Hacka gurkan och löken fint, hacka dillen fint. Lägg ner hacket i en rymlig burk med lock, häll sedan den uppkokta lagen över hacket i burken

Estnisk surkål från Tallinn

Skär fläsket i bitar. Hacka löken grovt. Riv moroten. Fräs kött och lök i en gryta. Tillsätt morot, tomatpuré och cirka 1 dl vatten

Estnisk lammgryta

Ansa köttet, skär i 5 cm tjocka bitar. Bryn, pudra med mjöl och krydda med salt, peppar, timjan, vitlök och lagerblad

Estnisk citronkaka

Sätt ugnen på 200°. Skiva ned smör i en skål. Rör ihop smör, socker och äggula med trägaffel eller elvisp

Estnisk krabbsallad

Skär crabstick i bitar eller smula krabbköttet. Hacka löken fint. Koka riset enl beskrivning på paketet. Låt riset kallna