Citron och marängpaj
kicki-104
kicki-104

Citron och marängpaj

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Deg: 2dl mjöl, 100gr smör, 2msk socker, 1tsk bakpulver, 1 äggula.
  • Citronkräm: 1 citron, rivet skal och saften, 1 gelatinblad, 3 äggulor, 2dl socker uppdelat på hälften, 100gr smör.
  • Maräng: 2 äggvitor, 1 msk socker + 2 dl socker, 1 dl vatten

Beskrivning

    Gör degen i matberedare, tryck degen i en form med avtagbar kant, kyl ca 30min. Sätt ugnen på 200 grader, grädda skalet mitt I ugnen ca 12 min, låt kallna helt,
    Citronkräm: blöttlägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min, riv citronskal och pressa ut ca 1 dl saft. Vispa äggulor och hälften av sockret fluffigt. Koka upp citronsaft, skal och socker, låt smöret smälta med, häll blandningen över äggfluffet, rör runt och häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till 84 grader, den ska bli krämig,
    dra kastrullen från plattan, krama ur gelatinblad rör ner I blandningen, låt kallna gärna över natten i kylskåp.
    Sätt ugn på 250 gr gärna grill funktion,
    Vispa äggvitor med 1msk socker till ett fast skum. Koka 2 dl socker och vatten tills det är 122 gr ,häll den heta sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitevispet samtidigt som du vispar marängen till den bli kall och glansig, bred ut citronkrämen i skalet, spritsa ut marängen i fina toppar över pajen, grädda i övre delen av ugnen så den får fin färg

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.