Amelias Mandelkaka med blåbär och smul bakad i långpanna
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Amelias Mandelkaka med blåbär och smul bakad i långpanna

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 125 g smör, kallt
  • Mandelkaka
  • 3,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 krm bittermandelarom
  • 200 g mandelmassa
  • 6 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl blåbär
  • 1 tsk potatismjöl

Beskrivning

    Smuldeg
    1. Blanda alla torra ingredienser.
    2. I matberedare eller för hand fördela smöret så att du får en smulig deg.
    3. Ställ åtsidan och gör medan mandelkakan.

    Mandelkaka
    1. Sätt ugnen på 200 grader
    2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
    3. Riv ner mandelmassa i bunken och tillsätt bittermandelolja(går att utesluta alt. reglera mängden utifrån eget tycke).
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner lite i taget i smeten växelvis med mjölken.
    5. Blanda blåbär med potatismjöl och rör försiktigt ner i smeten utan att “skada” blåbären.
    6. Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25×35 cm. Varva blåbär och smuldegen över långpannan så att de täcker hela kakans topp.
    7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min.
    8. Låt svalna och skär sedan upp i rutor.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.