Amelias Mandelkaka med blåbär och smul bakad i långpanna
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Smuldeg
2,5 dl
strösocker
4 dl
vetemjöl
0,5 msk
bakpulver
125 g
smör, kallt
Mandelkaka
3,5 dl
strösocker
3
ägg
1 krm
bittermandelarom
200 g
mandelmassa
6 dl
vetemjöl
2,5 tsk
bakpulver
2 tsk
vaniljsocker
2,5 dl
mjölk
2 dl
blåbär
1 tsk
potatismjöl
Beskrivning
Smuldeg
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. I matberedare eller för hand fördela smöret så att du får en smulig deg.
3. Ställ åtsidan och gör medan mandelkakan.
Mandelkaka
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
3. Riv ner mandelmassa i bunken och tillsätt bittermandelolja(går att utesluta alt. reglera mängden utifrån eget tycke).
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner lite i taget i smeten växelvis med mjölken.
5. Blanda blåbär med potatismjöl och rör försiktigt ner i smeten utan att “skada” blåbären.
6. Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25×35 cm. Varva blåbär och smuldegen över långpannan så att de täcker hela kakans topp.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min.
8. Låt svalna och skär sedan upp i rutor.
Lägg upp blåbären på den nybakta mandelkakanoch toppa medvaniljmascarponen. Blanda blåbäroch strösocker och rör runt med jämna mellanrum tills sockret löst sig
När smulorna fått fin färg är de färdigaoch bör svalna helt innan de blandas med desserten. Skiva ett antal rabarberstjälkar och koka dem tillsammansmed ett par skedar vatten och någon deciliter socker
Imorgon ska Nickeiväg på dan ochfixamed en transport. Hon vill ha en ny säng så tillbehör o attiraljer kan vi köpa imorgon så kan Nicke ta hem sängen medskåpbil nån dag framöver
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.