Tyvärr tål jag inte längre äpple i dess naturliga form, så jag får helt enkelt förädla dem. Carpaccion ska toppas lätt med parmesansås, äppelkaviar, havtorn, krasse och syltad schalottenlök
Förra veckan var det dags för höstens lergrytepremiär i det Mårtenssonska köket och i grytan åkte en hel, färsk kyckling som fick sällskap av äpplen och rosmarin
Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. 2 st schalottenlökar. 2 st äpplen. Pajdeg. Lägg mjöl, havregryn, smöret i bitar i skålen till matberedaren och mixa till en smulig massa
Skär rödlöken i grova klyftor och dela äpplena på mitten. Krossa vitlöksklyftorna och lägg tillsammans med rödlök och äpplen i botten av en ugnssäker form
Fiska upp schalottenlökarna (fritt val), och mixa såsen med en halv deciliter grädde. Jag valde att inte reda av den, för jag ville behålla den lena texturen av mixat äpple och butternut squash
Salladen får fyllighet av mathavre kokt i buljong – och en fin smakbrytning mellan sötman från torkat äpple, sältan från spansk serranoskinka och syrlighet från dressingen
Dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Servera med svartrötter, äpple och sås. 2 äpplen. 2 schalottenlökar. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 600 g oxfilé 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk Arla® Svenskt Smör 800 g svartrötter ½ dl Arla® Smör-&rapsolja oliv 2 msk hackad färsk timjan ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 2 äpplen 4 tsk rårörsocker 4 msk Arla® Svenskt Smör 2 schalottenlökar 1 liten palsternacka 2 dl Arla Köket® vispgrädde 5 krossade enbär 1 msk kalvfond
2 st schalottenlökar, finhackade. 2 st svenska äpplen, fasta i köttet. Gör så här. Fräs löken och fintärnade äppelbitar (spara hälften av äppeltärningarna till garnering) i smöret utan att det tar färg