Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Chrisse och jag fixade huvudrätten, där kvällens värd, Patrick försett oss med prima älgstek. Rödbetsrisotto till 14 personer - görs i 2 stora gjutjärnsstekjärn färska rödbetor (ca 600 g) 8 scarlottenlökar 4 vitlöksklyftor 10 msk svenskt smör 8 dl avoriris 8 dl torrt vitt vin 8 dl riven västerbottenost 12 msk koncentrerad grönsaksfond salt peppar Skala, hacka och smörfräs lök och vitlök några minuter. 8 dl riven västerbottenost
Skär skav av tex älgstek då den är frusen. 500 g älgskav (tex från älgstek). 75 g västerbottenost. Älgskav med björnbär,västerbottenost och rotselleripuré