1 dl soya. Mät upp alla ingredienser till kokspadet i grytan. Koka upp spadet. Lägg i köttet. Sjud under lock på svag värme ca 45 min, vänd köttet, sjud ytterligare 45 min tills köttet har temperatur 75 gr
Jag hade dessutom fått en älgstek av Johan och Lena i "gå-bort-present". 1 ½ kg stek älg- eller nötkött3 dl porter1 dl outspädd svartvinbärssaft3/4 dl kinesisk soya8 torkade enbär8 vitpepparkorn1 msk torkad timjan2 gula lökar, skivade3 köttbuljongtärningar el. 7 dl spad från steken1 ½ dl vispgrädde½ dl vetemjölKoka upp porter, saft, soya, kryddor samt lök i en gryta (det är bra om köttet får ligga trångt). 3/4 dl kinesisk soya
Häll creme fraiche, grädde, gorgonzolan, soya, kalvfonden och vatten i en kastrull och värm upp. 1 kg älgstek. 1 skvätt soya. 1 kg älgstek. 1 skvätt soya
2-3 matskedar kinesisk soya. Tillsätt de 3 lökarna som skalats och delats i 4 delar + krossa de 2 vitlöksklyftorna och släng i dem + lagerbladen och soyan. 2 vitlöksklyftor 1-2 lagerblad 2-3 matskedar kinesisk soya
Det sa hon om allt som var gott oavsett om det var Risbergs korv eller älgstek. 1 dl grädde1 msk japansk soya eller 1 tsk kinesisk2 tsk maizenamjäl utrört i 2 msk kallt vattenpeppar och salt1 buljongtärningBlanda allt utom maizenallanding, salt och peppar i en kastrull och koka upp, Sjud såsen så att den kokar i ca 5 minuter. 1 msk japansk soya
Inget salt eftersom soyan saltar tillräckligt. Sen tror man kanske att man bränner det i ugnen eftersom det blir en ganska svart yta ganska fort, men det är soyan som gör det svart, så man behöver inte oroa sig
Låt älgsteken ligga i marinaden i 4 timmar men helst över natten. Ta upp köttet sen och skär det i skivor servera med sås, potatis och gräna en grönsallad 1kg älgstek. 3/4 dl soya
½ tsk kinesisk soya. Ytterligare en älgstek. kolorint soya efter tycke. Det här är också ett inte för utsvävande recept på älgstek med lite influenser från Per Moberg