2 tsk
hel spiskummin (byt till 1 tsk malen om du inte har hel)
1 rödlök,
hackad
2 vitlöksklyftor,
hackade
1 msk
fint riven färsk ingefära
2 morötter,
slantade
1 paprika,
tärnad
1 burk/tetra
kikärtor
250 ml
kokosgrädde (eller "vanlig grädde)
400 ml
krossade tomater
1-2 dl
vatten
2 msk
Asian fond Green and Fresh (Bong) eller grönsaksfond
100 g
svartkål (eller grönkål), strimlad
2 paket
halloumiost, skivad eller tärnad
ev limesaft efter smak
salt
Fräs kryddorna i olja en djup het stekgryta någon minut under omrörning tills det börjar dofta gott.
Sänk värmen och tillsätt lök, vitlök och ingefära, fortsätt fräsa någon minut under omrörning.
Ta i morötter, paprika och kikärtor, rör om och häll i grädde, tomatkross, 1 dl vatten (skölj ur burkarna först med vattnet) och fond.
Blanda runt och låt grytan koka upp för att sedan småputtra minst 15 minuter, gärna längre, innan du tillsätter svartkål och låter det puttra ytterliggare ca 10 min så kålen mjuknar utan att bli sönderkokt.
Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten under kokningen om du tycker det behövs.
Stek under tiden halloumiosten så den får fin färg runt om, ta upp och låt rinna av på papper.
Smaka av grytan med salt (tänk på att osten är salt!), ev mer fond och limesaft om du gillar det.
Blanda ner halloumiosten och servera, gärna med naan och yoghurt till.
Med en sån sås gör man lätt en gryta att äta vegetariskt eller så kompletterar man med t. Med tio minuter i grytan efter stekningen behöver den inte bli helt genomstekt i pannan
Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Servera med potatisen och gärna en sallad. Stek lök och vitlök i stekpannan med quorn på medelvärme i ca 5 minuter
1Hacka sedan svampen och löken och fräs dom lite lätt med smör. 1När bönorna har kokat klart häller man ner dom tillsammans med resten. 1Häll sedan i sojan och fonden tillsammans med resten, salta och peppra efter smak. 1Serveras med ris eller nudlar, och njut
Här är det den indiska kryddblandningen Garam masala som satt smak på grytan och som vi skriver i receptet har vi upptäckt att det är väldigt varierande hetta på de blandningar man köper i butikerna
Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
En grytamed djupa, varma smaker av kött och grönsaker… Och en kryddningen med spiskummin, kanel och mild chili som skickar runt förföriska dofter från spisen…
Häll på vatten och kalvfond och lite av grädden och lägg över i en stekgryta. Blanda i tillsammans med syltlöken (häll även i spadet), den finhackade chilifrukten, de delade oliverna och den hackade ättiksgurkan
Vi försöker äta lite mer vegetariskt här hemma och med hjälp av Quorn och pr-bolaget Amazing Alice, så har jag fått chansen att laga denna snabblagade ovo-vegetariska färssås gjord på quorn färs
quorngrytamed sesamfrön. Dagen började med vattenläckage på jobbet, GAAAAAH. Hade en hel del huvudbry att ta itu med som inte bara innefattade vattnet- det är så mycket nu när semestertiden är här
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.