Semester och ledighet är lika med lååånga frukostar. Och jag bara älskar´t. Då finns ju tiden för att bulla upp med att möjligt gott, mysa med tända ljus (japp behövs i det här höstvädret), snegla i morgontidningen och såklart planera dagens aktiviteter, sådant man bara har tid med då och då på helgerna annars
)hackade torkade aprikoserpumpafrönhackad mandel (en näve)russinsirapsaltolivolja (till formen och även en slatt i degen)lättyoghurtbikarbonat (2 tsk)Rörde ihop allt, hällde i en oljad brödform, degen var rätt så lös
Brödet kommer snabbt att bli mörkt men kommer inte brännas vid. Blanda alla mjölsorter med bikarbonat och salt, blanda sedan i sirapen och sedan filmjölken till en rätt så lös smet
Det här grova brödet innehåller soja som ger en mustig och fyllig smak. Jag återger originalreceptet, men det går bra att använda de frukter och nötter man själv gillar
Den bestod helt enkelt av mörkt bröd med rökt kött, torkade svarta oliver samt bacon- och ostpuffar. Vilket mörkt bröd som helst duger förstås, men just nu bakar jag mitt det däringa brödet hela tiiin, som man säger här i Östergötland, inte tiden, utan tiiin
Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet. Gör dubbel sats av detta bröd och tillsätt 1dl hackade torkade fikon och 1dl torkade aprikoser i den andra satsen. 4 dl vetemjöl3 dl grahamsmjöl3 dl rågsikt4 dl blandade frön, linfrö, rågkross, solrosfrön, vetekli1dl krossade hasselnötter1dl krossade valnötter4 tsk bikarbonat1 tsk salt0,5 dl rapsolja0,5 dl mörk sirap1 liter filmjölkBlanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke
Inspiration till det fick jag när vi var på resturang Sjögräs i Stockholm, och jag fick ett så gott, mörkt bröd från Friends of Adam som jag tror var ett bikarbonatbröd
Mums för kola som smälter i munnen och gör en snäll så här lagom till jul. Sedan hällde jag chokladen på ett bakplåtspappet och vände kolan i den för om man doppar kolan rakt ner i en skål finns det risk att den smälter i chokladen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.