12 st
kalvbuljongtärningar eller 2 st köttbuljongtärningar
16 dl
vatten
16 st
vitpepparkorn
12 st
lagerblad
11 krm
svartpeppar
10.5 tsk
salt
12 tsk
majsstärkelse
12 tsk
soja
14 st
schalottenlökar 2 msk smör 2 msk strösocker 6 dl rött matlagningsvin 2 st kalvbuljongtärningar eller 2 st köttbuljongtärningar 6 dl vatten 6 st vitpepparkorn 2 st lagerblad 1 krm svartpeppar 0.5 tsk salt 2 tsk majsstärkelse 2 tsk soja
14 st
schalottenlökar
12 msk
smör 2 msk strösocker
16 dl
rött matlagningsvin 2 st kalvbuljongtärningar eller 2 st köttbuljongtärningar 6 dl vatten 6 st vitpepparkorn 2 st lagerblad 1 krm svartpeppar 0.5 tsk salt
12 tsk
majsstärkelse
12 tsk
sojaSkala och finhacka löken. 4 st schalottenlökar Hackad schalottenlök. Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin. 2 msk smör 2 msk strösocker Smör, socker, hackad lök. Smöret har smält. Löken är genomskinlig och har stekt klart. Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt. 6 dl rött matlagningsvin 2 st kalvbuljongtärningar eller 2 st köttbuljongtärningar 6 dl vatten 6 st vitpepparkorn 2 st lagerblad 1 krm svartpeppar 0.5 tsk salt Tillsätt vätska och smaksättning. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter. Låt koka. Häll såsen genom en sil till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen. (Släng inte det du silat bort, se sista steget.) Sila rödvinssåsen. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen. 2 tsk majsstärkelse Redningen. Redning vispas ner i såsen. Låt koka upp. Smaka av med soja. Nu är rödvinssåsen klar! 2 tsk soja Rödvinssåsen klar. Servera gärna rödvinssåsen med den bortsilade löken vid sidan av, det är riktigt gott! (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.) Den bortsilade löken.
Dock inte alltför mätt för att göra en utläggning om rödvinssås. Inför mitt såskok provianterade jag rödvin på Systemet, och tjejen jag fick hjälp av sa att man kan ha i stort sett vilket rödvin som helst när man gör rödvinssås, man behöver inte alls punga ut med pengar på något dyrare vin
Rödvinssås är en fantastisk sås som passar utmärkt till en grillad köttbit, fläsk som nöt. Krångla inte till det – en rödvinssås ska vara enkel med mycket smak
I min rödvinssås använder jag som sagt min egna köttbuljong men du kan givetvis även använda en annan buljong, men jag rekommenderar att du isåfall använder en riktig buljong som är gjorda på riktiga råvaror utan kemiska tillsatser
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.