Rödvinsbrässerade oxkinder med tryffelpotatispuré
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 st oxkinder på cirka 400 g (eller ta 2 bitar högrev eller fransyska på 400 g)
  • 11 flaska fylligt rödvin
  • 10,5 l mire poix (morot, rotselleri, gul lök, vitlök och purjolök)
  • 11 kvist timjan
  • 11 kvist rosmarin
  • 110 vitpepparkorn
  • 12 lagerblad
  • 1 oxkindsavkoket
  • 10,5 l kalvsky
  • 1 ev. fylligt rödvin
  • 1 molassessocker
  • 1 ev. arrowrot
  • 150 g smör
  • 17550 g mjölig potatis, gärna mandelpotatis
  • 14 dl mjölk
  • 11 schalottenlök
  • 15 vitpepparkorn
  • 11 tsk salt
  • 1100 g smör
  • 1 ev. 10 g färsk vintertryffel
  • 12 cl tryffelolja
  • 1 ev. grädde
  • 1 gräslökOxkinder: Putsa oxkinderna, blanda dem med rödvinet och bouqet garniet (örterna). Låt marinera i kylskåp helst 3 dagar. Sila bort spadet i en kastrull. Stek oxkinderna och grönsakerna i smör och lägg dem i spadet. Sjud och skumma i ca 3-4 timmar tills de är riktigt möra. Ta upp dem och låt de svalna. OBS! Man kan med gott resultat steka på köttet och sjuda dem direkt istället för att marinera. Såsen: Sila ner spadet i en ny kastrull tillsätt kalvsky, ev lite mer rödvin och reducera till hälften återstår. Lägg i kryddorna, låt koka fem minuter till, smaksätt med molassessocker, salt och peppar, red ev. av med arrowrot. Tryffelpotatispuré: Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schalottenlöken, timjankvisten, vitpepparkornen och saltet, sila bort löken och kryddorna. Häll av potatisen när den är klar. Låt den torka på spishyllan i 3 minuter innan den passeras genom den finaste insättningen av passeuren. Arbeta sedan in mjölken och 50 g av smöret med en gummiskrapa. Sila därefter genom en chinoise. För i resterande smör, ev. lite grädde, tryffeln (finhackad) och tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar. OBS! Så här görs en puré i restaurangkök, det går lika bra hemma att ta dit vanliga recept och smaksätta med tryffeln. Garnityr: Skär gräslöken och garnera. Upplägg: Dela på oxkinderna. Värm upp dem lämpligast täckta med plastfolie i micron. Smöra upp såsen. Täck oxkinderna med såsen, garnera med persiljan. Servera purén brevid. Njut!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.