Ni känner säkert igen de stora festliga kartongerna med höga sockerkaksliknande kakor inslagna i cellofan, ofta med en påse florsocker i paketet som man pudrar över innan … Läs mer →
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Precis när suget efter riktigt god panettone kommer. Den som råkar vara på plats (ofast min syster enär hon bor där) får kallt räkna med att checka in en extra resväska fylld med julgott på flyget till Sverige, annars kommer resten av familjen giva den tomhänta på moppo
När vi lämnade Rom på höstlovet så var det med en stor panettone i handbagaget. Strax innan servering – skiva panettone och rosta skivorna snabbt i ugnen
Det finns massor med olika recept på panettone, men jag hittade inget glutenfritt recept som jag riktigt trodde på, så jag gjorde helt enkelt min egen variant
Lägg i kanderad frukt och russin när maskinen indikerar det med ett pip. 2 dl mjölkfri mjölk3 ägg1 tsk fiberhusk75 gr smält mjölkfritt margarin2 msk flytande honung400 gr glutenfri mjöl4 gr torrjäst för söt deg 70 gr socker 1 msk vaniljsockerlite salt50 gr kanderad frukt50 gr russin ( dessa blötlägges i en halvtimme i 0,5 dl apelsinjuice)Lägg i de blöta ingredierna tillsammans med fiberhusken - låt svälla minst 10 minuter
Sila av den torkade frukten, pressa ut vattnet med hjälp av en sked. Ingredienser2,5 dl naturella nötter (jag väljer 50/50 cashew/mandel)100 gram torkade mangoskivor (blötlagda i ca 20 min) 10 osvavlade aprikoser, urkärnade (blötlagda i ca 20 min) Rivet skal från 1⁄2 ekologisk citron + 1 msk citronjuice 1,5 dl kokosflingor (jag rostar flingorna på låg temperatur i ugnen för att få fram mer kokossmak, lägg undan 0,5 dl kokosflingor på ett fat, som sedan ska användas som strössel)Eventuellt 1 msk honung eller agavesirap (för sötare resultat) Gör så härMixa nötterna till ett grovt kross i en matberedare
De blev riktigt goda med en liten lätt tusch av citron. Vispa smör med sockret, i med resten tills du har en god smörkrämssmet, som spritsats på hälften av kakorna och läggs ihop två och två
Bakade lite Cakes Pops idag då jag ville testa att baka med en mjuk kaka istället för hårda kakor. Blev himla gott, citron passar perfekt ihop med philadelphiaost och vit choklad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.