16 dl
rågsikt 1 dl dinkelmjöl (alt mer rågsikt) 1 dl grahamsmjöl (alt mer rågsikt) 1 dl havregryn 1 tsk salt 1 tsk bikarbonat 1 dl lingonsylt ½ dl mörk sirap ½ dl solrosfrön ½ dl linfrön 50 gram smör 4-5 dl vattenSätt ugnen på 175 grader. Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan ner sirap och lingonsylt. Smält sedan smöret och blanda ner det och ca 4 dl vatten. Tillsätt mer vatten om så behövs. Smöra och bröa en brödform(ca 10x30cm) och häll därefter i smeten. Grädda i ugnen i ca 1 timme, sänk värmen till 150 grader efter 30 minuter. Kolla brödet efter 1 timme med en sticka, om det fastnar deg på stickan måste den vara inne längre, ca 10 minuter till. När brödet är klart, ta ut det ur formen och låt vila under bakduk tills det har svalnat. Detta för att den ska få en mjuk skorpa, om skorpan ska vara hård ska det vila utan bakduk.
Jag älskar verkligen den här typen av filmjölksbröd, med nötter, fröer, torkad frukt med mera. Både för dess goda smak och för att de är så enkla och snabba att baka
God knaprig skorpa, och otroligt saftigt. Är du ute efter ett väldigt nyttigt bröd är det ju såklart den sylten du ska använda, men kan tänka mig att det kanske blir snäppet godare med vanlig lingonsylt
Saftigt och nyttigt morotsbröd. När det igår kom in ett rejält regnoväder blev jag sugen på att baka. När jag sedan satte igång att baka hade det hunnit sluta regna och solen sken
Passar till efterrätt men byter man ut päronet mot broccoli, spenat eller sparris har man en liten matig ostkaka som exempelvis kan serveras med en sallad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.