Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det
När jag berättade för en vän att jag skulle göra mannagrynspudding så svarade hon "åh det hade vi ibland på äldreboendet jag jobbade på förut" och det känns som en bra beskrivning av denna efterrätten
För det är precis vad dillkött är – nostalgi och trend på en och samma tallrik. Kanske för att husmanskosten inte stod högt på listorna under 80-talet, då det var gourmetvarning på det mesta och under nittiotalet fick jag barn, och då stod pasta, pasta,pasta, korv och köttfärs väldigt högt på menyn. Det ser jag som ett bra betyg, och som en föraning att jag ska lyckas mätta 25 hungriga storbönder om en vecka och ta dem med på en nostalgisk resa, men samtidigt vara trendig. 4-6 pers. 3-4 msk ättiksprit ( 12% ) (smaka av efter hand). 4-6 pers. 3-4 msk ättiksprit ( 12% ) (smaka av efter hand)
Ingredienser 1 l mjölk 1,5 dl mannagryn 2 msk socker , 2-3 1 tsk salt 2 st ägg 1 tsk kardemumma , eller 1 dl russin eller 0,5 dl russin plus skal av 0,5 citron eller 2 rivna bittermandlar Köp receptet
-) Hur som helst, jättegod och enkel att göra så prova. 0,5-1 tsk kardemummakärnor som du krossar i en mortel. Smöra en mindre form och häll sedan ner gröten i denna, grädda i 200 grader i 20-22 min. -) 5 dl mjölk. 0,5-1 tsk kardemummakärnor som du krossar i en mortel
1 liter mjölk10 msk mannagryn10-11 msk strösocker1 citron (fint rivet skal)2 msk vaniljsocker. Lägg i 10 msk mannagryn och 10-11 msk socker beroende på hur söt du gillar den och rivet skal av en citron. Häll blandningen i en löstagbar form låt den kallna lite, täck den med aluminium och låt den vila i kylen minst 4-5 timmar eller gärna över natten. 10-11 msk strösocker. 10-11 msk socker beroende på hur söt du gillar den och rivet skal av en citron. 4-5 timmar eller gärna över natten
Det som gör att vi tycker den är lite nyttigare än vanligt kak- och bullfika är att den innehåller relativt lite socker och smör (som är ganska näringsfattiga kaloribomber) jämfört med vanliga kakor och att den dessutom innehåller flera ingredienser som bidrar med näringsämnen som är bra för kroppen, som mannagryn, kokos, keso, mjölk ägg och mandelmassa
Så himlans enkelt att göra och busgott blir det med mannagrynspudding. Min gäst på fredagen poängterade att hon tyckte det var godare än risgrynspudding
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.