11.5 gelatinblad
eller motsvarande gelatinpulver och vatten
11 dl
vispgrädde
14 msk
hallonsylt eller äppelmos
13 msk
florsocker
11 msk
saft eller lite sylt och vattenBottnen 1 Värm ugnen till 225-250°C. Låt degplattorna tina på plåt med bakplåtspapper ca 15 minuter. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter. Fyllningen 1 Gör vaniljkrämen. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Om vaniljkrämen är varm, rör ner gelatinet. Om vaniljkrämen är kall, smält gelatinet och rör ner det när det svalnat av. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen. 2 Skär de kalla bottnarna i 2 delar, så de blir hälften så tjocka. Skär varje längd i bitar så att de tillsamman stämmer överens med det antal receptet avser. Bred ett lager sylt eller mos på längdernas undersida. Fördela vaniljgrädden ovanpå. Glasyren 1 Blanda florsocker med saft eller sylt och vatten till en jämn glasyr. Bred den på ovansidorna. Låt glasyren stelna något. Lägg de glaserade bottnarna på vaniljgrädden. Servera genast, om de får stå försvinner frasigheten.
Budapestbakelsen förknippar man kanske mest att den rullas ihop, precis som en rulltårta. Men man kan också baka ut den som en rund eller fyrkantig tårta om man vill ”trixa” till det lite
Ingredienser Portioner. ca 40 små 200 g grovt riven mandelmassa 1 äggvita 1/2 dl färskpressad apelsinjuice 1 påse saffran (à 0,5 g) 250 g rumsvarmt smör 1 1/4 dl florsocker ca 200 g smält mörk choklad Lägg till i inköpslistan
Häll vatten i en kastrull och prova ut en stor skål som passar ovanpå. Blanda äggvitor och socker i skålen och ställ ovanpå kastrullen med sjudande vatten
En försvinnande god klassiker. Den lätta och nötaktigt söta marängen skapar en smaksynfoni tillsammans med fluffig osötad grädde och läckert syrliga vinbär, i två färger
Krämig vaniljkaka med frasig smördeg. Krempita är en mycket populär och omtyckt kaka från Balkan. Jag smakade denna kaka för flera år sen och älskade den
Mal nötterna och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötblandningen. Rita tre rundlar på ett bakplåtspapper, 22 cm i diameter
Schwartzwaldstårta är en av mina favoriter, enkel men ändå så god. Dessutom är det perfekt att göra om man har hasselnötter kvar efter jul och dessutom ett gäng äggvitor
Tjingeling. I helgen fick jag ett riktigt sug efter att baka. Det hör förvisso inte till ovanligheterna men det brukar sluta i nån muffinsvariant, småkakor eller någon kladdkaka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.