10 minuter
Passera genom en sil med hjälp av slickepott eller sked tills det bara återstår frö i silen. Mät saftvolym (300 g frysta hallon bör ge ca 3 dl) och häll tillbaks i kastrullen tillsammans med samma volym av socker och saften av en citron. Koka upp på medelvärme (det ska inte stormkoka) och skumma av när skummet bildas på ytan (det är fruktköttet som flyter till ytan). När vätskan har tjocknat något och det bildas en ”geléhinna” på ytan så är det klart. Häll i en ren syltburk, stäng ordentligt och låt stelna. Har gelén inte stelnat tillräckligt följande dag så bör den kokas ytterligare: prova dig fram!
4-6 individuella
skålar, sätt lite gelé i mitten, häll över resten av moussen och stoppa i kylen minst
Smält choklad i vattenbad, vispa ägget och blanda med chokladen under omrörning. Förra veckan så fick jag en sifon från Kitchentime som jag har hunnit testa några gånger nu och senast i Söndags så blev det mörkchokladmousse, kan inte förstå varför jag inte haft en sån här förut
200 g mörk choklad. Chokladmousse200 g mörk choklad 400 g vispgrädde [4 dl] 45 g äggula [3 st] 55 g ägg [1 st] 50 g strösocker [0,5 dl] 50 g vatten [0,5 dl] 1 gelatinblad hasselnötter, hackade
helst med choklad. Så jag svängde ihop en chokladmousse sisådär. Vispa grädden med florsockret. Chokladmousse 6 port. 100 g mörk choklad av fin kvalité2 äggulor3 msk florsocker2,5 dl vispgräddeGör så här. 100 g mörk choklad av fin kvalité
200 g mörk choklad. Koka upp vatten i en kastrull för att förbereda vattenbad. Bryt sönder chokladen på en tallrik och ställ över det kokande vattnet och låt chokladen smälta helt
Häll sedan över ägg-mjölkblandningen i en annan kastrull, hetta upp medan du vispar noga hela tiden och dra bort från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka, bara nästan
Servera med t ex färska hallon. Jag älskar chokladmousse. Receptet räcker gott och väl för 6 personer (jag skulle nästan vilja säga minst 8)4 äggvitor2 dl strösocker300 g mörk choklad (gärna 70%)4 äggulor2 dl starkt kaffeTill servering
Mörkchokladmousse (förbereds helst dagen innan). Hacka den mörka chokladen och koka upp grädden. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek dem i smör ca i minut på varje sida, ringla över honungen och stek i ytterligare i ½ minut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.