späda rabarberstjälkar som ska läggas i lag över natten.
1
vetemjöl
1
salt
1
florsocker
1
mandelmjöl
1
kakao
1
kanel
1
smör
1
äggula
1
strösocker
1
ägg
1
bakpulver
1
mjöl
1 rabarberstjälkar,
späda
1 citron,
pressad
1
rabarbersaft
1 jordgubbar,
frusna
1
potatismjöl
1
rödvin
1 citronjuice,
pressad
1 jordgubbar,
frysta
1 rött
vin
1
vatten
1 vaniljsockerAnvänd
önskad pajform med en diameter på ca 22-24 cm. På bilden en fyrkantig pajform.Dag 1Inlagda rabarber1. Koka upp lagen och låt den svalna. Häll tillbaka 1/3 del av lagen i en kastrull och koka upp.2. Lägg i rabarberstänger (som är rensade) och låt dem koka i lagen ca 2 minuter (under lock)3. Tag ur rabarbern (så att den inte blir för mjuk) och lägg rabarben i den 2/3 avsvalnade lagen. Låt den nyligen uppkokade lagen svalna av och häll sedan den över lagen och rabarben.4. Ställ rabarbern (som ligger i lagen) i kylen över natten.Choklad/kaneldeg1. Blanda mjöl, kakao, mandelmjöl, florsocker, salt och kanel. Blanda i äggulan och smöret tills degen inte har några klumpar. Försök att blanda så lite som möjligt, annars blir degen seg. Platta ut degen och lägg degen i kylen över natten (inplastad).Dag 21. Smörj en pajform och fodra den med choklad/kaneldegenPajfyllning1. Rör smöret och sockret fluffigt. Rör i ägget. Blanda sedan i vetemjöl, salt, och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”.2. Smeta ut pajfyllningen i den fodrade formen och grädda på 175 grader i ugnen ca 15-20 minuter tills pajfyllningen fått en gullen brun färg.Rabarberkompott1. Skär ner rabarben i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsamman med socker, citron, jordgubbar och rödvin.2. Koka upp blandningen och koka ”sönder” rabarbern och jordgubbarna. Blanda potatismjölet och rabarbersaften och red av kompotten.3. Bred kompotten ovanpå tarten. Skär ut de inkokta rabarberna i önskat mönster och lägg den ovanpå rabarberkompotten (på bilden är ett fiskbensmönster utskuret). Jag har penslat rabarbern med sockerlag och gelatin. 2 dl sockerlag + 1 blad gelatin.4. Pudra kanterna med florsocker och dekorera efter önskemål, i filmen hade jag bakade pajsmulor, minimaränger och pistagenötter som jag dekorerade med.Bakade pajsmulor1. Blanda ingredienserna tills de bildas lite större smulor. Bre ut smulorna på ett bakpapper och grädda dem i 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg, 5-8 minuter beroende på ugn.
Maten kändes lyxig men var inte alls jobbig att laga. Plankfilé skulle jag vilja kalla det här. Jag blev sugen på att använda planka när jag läste senaste numret av Allt om Mat där de har med retrorätter som plankstek, räkcocktail och marängsviss
Lyxig kladdkaka. //Malin Lyxig kladdkaka. Mm, kakan var precis så god som den ser ut på bilden. Nougatsåsen hade jag kunnat ha med mig varje dag och trycka i mig när jag känner mig låg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.