Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen. 1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor). 16 dadlar utan kärnor. Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter. Minus 16 var det i morse när jag steg upp. 1 pkt bacon. 16 dadlar utan kärnor
Erkas Perkas mörka chokladfudge1 burk sötad, kondenserad mjölk (375 g)25 g smör250 g mörk choklad (70 %), smält Värm mjölken med smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills smöret smält och mjölken börjat tjockna till en tjock kolasås. Bred ut massan i en lite form, den jag valde var ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. 1 burk sötad. ca 15 x
1 dl surdegsgrund av vete1 dl vetemjöl1 dl vattenBlanda, täck med platsfolie och låt jäsa till sig under dagen. Surdegen10 g jäst5 dl ljummen mjölk10 dl vetemjöl special2 råsockerbitar1,5 g saffranRör ut surdegen och jästen i mjölken. Fördegen8 dl vetemjöl special1 ägg2 dl socker1 tsk salt250 g kesella200 g smör, rumstempereratTill pensling. 1ägg1 tsk mjölkTillsätt alla ingredienser utom smöret till fördegen. Tillsätt smöret i små bitar och blanda på hög hastighet i ca 10 min. I 2009 års adventskalender bloggade jag om också om lussebullar den 12. 1 dl surdegsgrund. 1 dl vetemjöl. 1 dl vatten. 10 g jäst. 10 dl vetemjöl special. 1,5 g saffran. 1 ägg. 1 ägg. 1 tsk mjölk
1 dl vispgrädde. 10 skumtomtar. 150 g vit choklad. 1 dl vispgrädde. 10 skumtomtar 150 g vit choklad. Det här skulle kunna vara det recept vi lagt upp som har mest komprimerad mängd onyttigheter i sig
Och korintsåsen gör att den känns julig så därför platsar den som lucka 8 i min adventskalender. 2 dl rött portvin2,5 dl vatten2,5 msk viltfond1 dl korintermaizena2 msk smörSnitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. Salta och peppra runt om, lägg i ugnssäkert fat och stek färdigt i ugn i 150° tills innertemperaturen är ca 60-65 grader. låt sjuda i ca 10 min. 1 dl korinter. ca 10 min
0,5 + 1,5 dl vinglögg. 1 tsk kinesisk soja. 0,5 – 1 tsk sambal oelek. 1 msk maizena majsstärkelse. Häll i 0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme. Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja och sambal oelek. Koka ca 15 min. I dag biter det i kinderna, minus 21 grader. 1,5 dl vinglögg
1 dl vatten. 1 paket Philadelphia. Relaterade 35 skumtomtar 1 dl vatten. 1 paket Philadelphia. Igår åt vi en av de godaste juleskumskreationerna i hela kalendern
1 kg kalvkött med ben. 1 liter vatten + 1msk salt. 1 gul lök. 1 liten morot. 1 msk ättikssprit 12%. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört. 1 kg kalvkött med ben. 1 liter vatten. 1msk salt. 1 gul lök. 1 liten morot
Treveckorssallad med rödkål och apelsin1 dl olivolja1 dl äppelcidervinäger0,5 dl socker0,5 vitkålshuvud, finstrimlat1 rödlök, tunt skivad1 stor, röd paprika, strimlad0,5 purjolök, strimlad1 stort knippe bladpersilja, hackad1 stor apelsin, rivet skalKoka en lag av olja, vinäger och socker till sockret löser sig. Blanda övriga ingredienser och häll sedan lagen alltsammans och blanda ordentligtI 2009 års adventskalender bloggade jag om tryffeltårta med choklad och saffran den 21. 1 dl olivolja. 1 dl äppelcidervinäger. 1 rödlök. 1 stor. 1 stort knippe bladpersilja. 1 stor apelsin
1 del pressad lime eller limemixer. 1 del skumtomtevodka. 1 del Cointreau eller Triple Sec. 1 del pressad lime eller limemixer. 1 del skumtomterom. 1 del kokosmjölk. ca 1 tsk flytande honung. 1 del pressad lime eller limemixer. 1 del skumtomtevodka. 1 del Cointreau eller Triple Sec. 1 del pressad lime eller limemixer. 1 del skumtomterom. 1 del kokosmjölk. ca 1 tsk flytande honung
ca 1 kg benfri laxfilé med skinnet kvar. 1-2 tsk grovkrossad vitpeppar. ca 1 knippa dill. Gnid in köttsidorna av laxen med ca 1/3 av saltblandningen på varje bit. Låt ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan den ställs in i kylskåpet. 3/4-1 msk rödvinsvinäger. ½-1 dl finhackad dill. 1-1½ dl neutral olja (raps, solros, majs). ca 1 kg benfri laxfilé med skinnet kvar. 1-2 tsk grovkrossad vitpeppar. ca 1 knippa dill
Erka Perkas chokladkolakakor, ca 30-40 st100 g smör, rumstempererat1 dl socker1 msk vaniljsocker1 msk ljus sirap3 msk kakaoknappt 2,5 dl vetemjöl1 tsk bakpulverlite flingsalt att strö överRör smör och socker poröst. Grädda i 12 min i 175° och skär de varma kakorna på snedden. I 2009 års adventskalender bloggade jag om Bûche de Nöel om den 14. 100 g smör, rumstempererat
Kolapuffar med jordnötter, 25 st1 msk smör0,5 dl vispgrädde2 msk ljus sirap4 msk ljust muscovadosocker1 msk vanilj1 msk Bailys2 dl puffat ris1 dl salta jordnötterBlanda allt utom riset och jordnötterna i en tjockbottnad kastrull och sjud smeten 3-4 min på svag värme. I 2009 års adventskalender bloggade jag om rödkålsfräs med pinjenötter om den 17. 1 msk smör. 1 msk vanilj. 1 msk. 1 dl salta jordnötter
Lucka19 är efterrätten till gårdagens middag , då vi firade lilljulafton, med Mamma som inte kommer kunna följa med till Skåne där vi ska fira jul. Saffransparfait på lingonspegel3 äggulor0,75 dl socker1 pkt saffran3 dl vispgräddeLingonsåsen. frysta lingon (jag tog ett knappt paket)socker (jag är lite osäker på mängden man jag tog mycket och blandade flor- och strösocker, troligen ca 1 dl av varje sort)Vispa äggulor, socker och saffran till en pösig smet. I 2009 års adventskalender bloggade jag om min svärmors chokladdoppade lakritskola med havssalt om den 19
Knäck var något som efterfrågades av flera innan första luckan öppnades. Här i mikrovariant, men vill man hellre göra större sats på en gång eller hellre kokar i kastrull så går det utmärkt, koka tills termometern visar ca 120 grader och knäcken klarar kulprovet. 1 dl strösocker. 1 dl ljus sirap. 1 dl kokosmjölk. Mikra ca 1 minut i taget och testa med kulprov mellan tills den klarar kulprovet. (I min mikro på 800W tar det knappt 10 min sammanlagt i tid inne i mikron). Rör ner 1 tsk pepparkakskrydda. 1 dl strösocker. 1 dl ljus sirap. 1 dl kokosmjölk
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.