11 år sedan åkte vi och hämtade våra lilla hund Jack, som då var en liten valp, precis innan jul. SENAPSGRILJERING1 äggula3 msk grovkornig senap2-3 msk ströbrödhela kryddnejlikor1. Sätt in skinkan i ugnen och griljera tills den fått fin färg, 10- 15 minuter. GLASERAD SKINKA½ farin- eller muscavadosocker1 dl pressad apelsinhela krydddnejlikor1. NYPON- & CHIPOTLEGRILJERING2 vitlöksklyftor2 msk finhackad schalottenlök1 dl torkade nypon125 g honung1. 25 dl vatten½ torkade chipotle½ dl ströbrödrapsolja1. 11 år se. 1 äggula
150-200g kokosflingor. 1. 150-200g kokosflingor. Dessa små snöbollar är en utveckling av flera befintliga små konfekter, havrebollar, mozartkulor och en lite stång av torkade aprikoser med kokos som jag gjorde en gång
100 g smör. 1 dl ljus sirap. 1 tsk vaniljsocker. 1. Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. 1½ dl vispgrädde. 1 msk ljus sirap. 1. Koka upp till 120 grader eller tills smeten håller ett kulprov. 1½ dl vispgrädde. 1 dl råsocker. 1 tsk kanel. 1. Rör tills chokladen har smält, häll i en klädd form (18 gånger 18). 100 g smör. 1 dl ljus sirap. 1 tsk vaniljsocker. 1½ dl vispgrädde. 1 msk ljus sirap. 1½ dl vispgrädde. 1 dl råsocker. 1 tsk kanel
Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna. 100 g normalsaltat smör. 2 pressade mandariner, 1 dl saft. 1finriven morot, 3 dl rivet. 1 msk fiberhusk. 1 tsk bakpulver. 1 krm vaniljpulver. 1 kuvert saffran, 0,5 g. Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög. Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden. Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Lucka13. 100 g normalsaltat smör
Innan vi gick skar jag bara lite grönsaker, kryddade och la ner i lergrytan som legat i blöt i 15 minuter. Nedanför receptet kommer lucka 4 i adventskalendern och du får se vart han tog vägen. 1 grön paprika. 1 gul lök. 1 dl kycklingfond. 1 dl olivolja. 1 msk paprikapulver. 1 msk balsamvinäger. 1 tsk chiliflingor. Lägg lergrytan med lock i kallt vatten så det täcker, låt dra åt sig av vattnet i 15 minuter. Sätt ugnen på 125º och låt grytan stå inne i ca 3 timmar. Lucka 4. 018-471 69 49. Mobil 0733-646311 Turkiskt långkok 3-4 port. 1 grön paprika. 1 dl kycklingfond
Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung. 100 g smör. 1 tsk malda nejlikor. 1 tsk mald kardemumma. 1 tsk mald kanel. 1 ägg. Grädda på 200° i 10-12 minuter. 100 g smör
1 liten gul lök. 1 äggula. 1 msk sesamfrön. Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle. Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond. Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ. Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan. Lucka 9. 1 äggula
2,6 dl socker2,4 dl vetemjöl200 g mörk choklad2,5 tsk bakpulverNypa salt1ägg1 tsk vaniljsocker1,25 dl mjölk0,6 dl naturell oljaFyllning & garnityr. jag använde sådana som var inlagda i en något geléliknande blandning500 g grädde0,5 tsk vaniljsocker2 tsk socker100 g mörk chokladAtt göra. gärna en liten, cirka 15 cm i diameter (jag var tyvärr tvungen att ta en något större form). Fördela smeten i formen, skruva ned ugnen till 175 grader, och grädda kakan i nedersta delen av ugnen i 30-45 minuter, tills kakan är fast. 9/10 - men receptet på själva kakan var inte det bästa. 1 ägg. 1 tsk vaniljsocker
Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Låt degen vila 1,5-2 timmar. Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°). Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. 15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort). 7 g (drygt 1 tsk) rapsolja (eller annat matfett). 15 g salt
Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen. 1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor). 16 dadlar utan kärnor. Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter. Minus 16 var det i morse när jag steg upp. 1 pkt bacon. 16 dadlar utan kärnor
Erkas Perkas mörka chokladfudge1 burk sötad, kondenserad mjölk (375 g)25 g smör250 g mörk choklad (70 %), smält Värm mjölken med smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills smöret smält och mjölken börjat tjockna till en tjock kolasås. Bred ut massan i en lite form, den jag valde var ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. 1 burk sötad. ca 15 x
1,5 dl strösocker. 1 dl kokosflingor. 1,5 dl strösocker. 3 äggvitor 1 dl kokosflingor. Var ju inte nöjd med den förra kokosglassen jag gjorde då det blev för gryning och smakade för lite kokos, att den blev gryning berodde säkerligen på att den innehåll så mycket kokosflingor
1 dl surdegsgrund av vete1 dl vetemjöl1 dl vattenBlanda, täck med platsfolie och låt jäsa till sig under dagen. Surdegen10 g jäst5 dl ljummen mjölk10 dl vetemjöl special2 råsockerbitar1,5 g saffranRör ut surdegen och jästen i mjölken. Fördegen8 dl vetemjöl special1 ägg2 dl socker1 tsk salt250 g kesella200 g smör, rumstempereratTill pensling. 1ägg1 tsk mjölkTillsätt alla ingredienser utom smöret till fördegen. Tillsätt smöret i små bitar och blanda på hög hastighet i ca 10 min. I 2009 års adventskalender bloggade jag om också om lussebullar den 12. 1 dl surdegsgrund. 1 dl vetemjöl. 1 dl vatten. 10 g jäst. 10 dl vetemjöl special. 1,5 g saffran. 1 ägg. 1 ägg. 1 tsk mjölk
1 dl vispgrädde. 10 skumtomtar. 150 g vit choklad. 1 dl vispgrädde. 10 skumtomtar 150 g vit choklad. Det här skulle kunna vara det recept vi lagt upp som har mest komprimerad mängd onyttigheter i sig
10. Så här blev nummer 1. 20 Jun. 20. Smörgåstårta nr1. 0kommentarer. Så var det smörgåstårtedags igen. Den har en fyllning på coleslaw och en leverpastejsfyllning och sen dekorerad med rostbiff, skinka, fetaost och grönsaker
Och korintsåsen gör att den känns julig så därför platsar den som lucka 8 i min adventskalender. 2 dl rött portvin2,5 dl vatten2,5 msk viltfond1 dl korintermaizena2 msk smörSnitta skinnsidan på ankbrösten i ett rutmönster. Salta och peppra runt om, lägg i ugnssäkert fat och stek färdigt i ugn i 150° tills innertemperaturen är ca 60-65 grader. låt sjuda i ca 10 min. I 2009 års adventskalender bloggade jag om kolapuffar den 8. 1 dl korinter. ca 10 min
0,5 + 1,5 dl vinglögg. 1 tsk kinesisk soja. 0,5 – 1 tsk sambal oelek. 1 msk maizena majsstärkelse. Häll i 0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme. Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja och sambal oelek. Koka ca 15 min. I dag biter det i kinderna, minus 21 grader. 1,5 dl vinglögg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.