Blanda ut med vattnet, tillsätt salt, olja och honung. Häll i mjölet och blanda till en fast deg, för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin
Det här brödet är inget nytt alls, eller det var första gången jag gjorde det men Stina Patetsos har gjort det massvis med gånger och jag har länge tänkt testa det
När man gör de här brödet är det viktigt att man följer receptet och inte slarvar med jäsningen, eftersom det är den som gör brödet luftigt och ger brödets goda smak
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Häll över degen från assistentbunken till den oljesmorda bunken och täck med plastfilm. Forma med lätt hand (så du inte tar bort för mycket luft) två limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt
Det gör man enklast med maskin, men jag gjorde det för hand. Igår bakade jag ett så gott lantbröd. Kankse inte det nyttigaste (innehåller bara vitt mjöl), men som sagt väldigt gott
Skär några snitt med en vass kniv. Spraya med ca. Grekiskt lantbröd50 gram jäst2,5 dl mjölk2,5 dl vatten2 tsk salt1 tsk socker0,5 dl olivolja8 dl lantbrödsmjöl4-5 dl vetemjölGör så här. Jäs övertäckt med bakduk i ca 40 minuter. 8 dl lantbrödsmjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.