Det är med stor respekt jag nu tillagar resten av det här lammet och inser hur oerhört nyttigt det är att lära sig mer om djuruppfödning och bra råvaror när man ska laga mat från grunden under flaggen “närproducerat”
Samtliga lamm kommer omedelbart fram och skuffas i tron att det ska bjudas på något gott. Tyvärr har jag inte möjligheten att ”klappa” alla djur som senare hamnar på min tallrik och det är väl tur
Här är ett bra recept på en festlig och god middag med något så lyxigt som rostbiff av lamm. Lamm ska aldrig stekas alltför hårt, för då blir köttet torrt, segt och trist
Putsa lammet, krydda med salt och peppar. Plocka bladen från timjankvistarna och lägg dem på köttet. Dela potatisarna på längden, pensla snittytan med olivolja, salta och peppra
När vi kom fram till Lycksele i torsdags hade Robert förberett en fantastiskt god lammgryta som vi åt på lantbröd tillsammans med sallad, rödlök, tomat, srirachamajonnäs och röd spetskål
Blanda ner linserna i köttet och servera med tärnad fetaost och avocado. 1 gul lök,finhackadkycklingbuljong(tärning) eller fond2 dl okokta linser3 dl vattenmatfettFräs löken i olja eller smör,tillsätt linserna och slå på vatten och kycklingbuljong
Dra sönder köttet med hjälp av två gafflar och rör runt i grytan. Att göra pulled lamm är något vi faktiskt inte har testat förr, men när herr M får för sig att prova något så är det bara att göra ett försök och detta var ett alla tiders lyckat sådant
Täck grytan med aluminiumfolie och lägg ev på grytans lock. När lite planering är det enda som behövs för att få så här god mat - och så här enkelt - myser jag ända in i själen
Du kan med andra ord vara säker på att dina gäster kommer att uppskatta denna rustika och goda rätt. Köttet är generellt sett mört, saftigt och smakrikt
Ört- och vitlöksstekt lammstekca 1,2 kg lammstek benfri 0,5 kruka färsk timjan, plockad och grovt hackad 0,5 kruka färsk rosmarin, plockad och grovt hackad 0,5 kruka färsk persilja, plockad och grovt hackat 2 citroner, finrivet skal 2 klyftor vitlök, finhackade olivolja salt svartpeppar, nymald. Krossrostade potatisar och rotfrukter600 g potatis, skrubbad och delad 200 g morot, med skal och delade 200 g palsternacka, med skal och delade 0,5 dl olivolja 50 g smör salt
Krydda med salt och peppar. Stek köttfärsen och löken. Lägg ett lager (i en ugnsfast from) med potatisen och gräddblandningen och sedan hälften av köttfärsen, gör ytterligare ett lager av varje, avsluta med potatisblandningen
Lammracks som fick marinera i en blandning av harissa och lime, couscous med färsk mynta och torkade aprikoser, tillagat i en buljong med tomat och chili
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.