Färsk bladspenat fick smälta ner i smörstekt schalottenlök som bottnade kokotterna som på franska heter ramequins, därefter en klick pumpapuré toppat av ett ägg med lite grädde överst för att hålla ägget saftigt
Några gamla sillburkar, barnens målade ägg, friterade lökringar, köttbullar, grissini och en smördegstarte med lök och pistagenötter blev den något udda kombinationen på påskaftonen
Jag mixar ratatouillen med en stavmixer, lägger i botten av kokotterna, häller i ett ägg i varje och toppar med en liten skvätt grädde, en klick smör, salt och peppar
Fördela havresmulorna i exempelvis ett portionsglas eller en kokott. Jag älskar citron i desserter och vad är inte godare än en len citron och mascarponecrème, tillsammans med nötiga havresmulor och luftig italiensk maräng
Häll upp i formar eller passande kokotter, jag brukar med fördel använda mig av silikonformar som sedan enkelt går att frysa för att enkelt lösgöra panacottan ur formen
Lägg upp på tallrikar och gör eventuellt timbaler av riset genom att fylla en lämplig liten form, kokott, kaffekopp eller liknande med ris och sedan stjälpa upp den på tallriken
Kokott, heter de visst. Nu när påsken närmar sig tänkte Najni att det kunde vara på sin plats att dela med sig av ett äggigt recept på en underbar frukost eller brunch
Vänd sedan ner allt i äggvitorna igen och vänd försiktigt ihop med en slickepott. Kontrollera gärna med en sticka som du sticker in i sidan av sufflén, den ska komma ut torr om sufflén är genomgräddad
Sila bort vaniljstången och fördela brulésmeten i sex stycken lagom portionsskålar eller kokotter. Att kombinera en crème brulée med len och smakrik choklad gör nästan desserten än mer oemotståndlig
kokotter) så att alla får varsin. Det firar jag med nykokt risgrynsgröt till frukost och att bjuda er på ett finfint litet recept som passar ypperligt på julbordet (och alla andra, vanliga bord en vanlig lördag eller onsdag eller så också)
Fyll fyra små kokotter eller espressokoppar med en matsked olivolja vardera, separea vitorna från äggen och lägg en gula i varje kopp utan att den går sönder
Ägg i kokott till långsittarfrukosten, något vi mer än gärna återvänder till. Tänk vad väderleken kan göra med humöret, här kändes det redan igår att något var på gång och låg i luften
potatisgratäng i kokottmed parmesan, grönsakstorn av aubergine, tomat, zucchini och mozarella, ratatouille, grillad paprika, bönsallad, tomatsallad med eller utan fetaost, broccolimousse, blomkålsmousse, rödvinssås, kryddsmör i olika härliga varianter
Materialet på kokotten som den bakas i – metall är bättre än porslin, eftersom ger mer direkt värme. Jag började med ett som jag tyckte hörde till de bättre, från en känd fransk kock – Gaëtan, publicerat genom Anna och Fanny Bergströms försorg i deras bok Sött, sweet, dulce
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.