Jag kan inte första att det bara är en vecka kvar tills uppsatsen ska in. Jag blir jättenervös och pirrig bara av att tänka på det och på det betyg som kan tänkas sättas på den
Framme i Närpes för att fira jul med nära och kära, idag har vi bakat Tiramisu & pepparkakscheesecake samt myror, varit en sväng till Halpa-Halli och sen fikat med kusinen på mammas goda dadelkaka
Till 10-12 bitar. Till 10-12 bitar 200 g färska dadlar. Blev riktigt sugen på att testa denna kaka då jag åt färska härliga dadlar på resa i Tunisien för två veckor sedan
10-12 dadlar. Häll upp i en form och låt grädda i ca 25-30 minuter (min blev lagom kladdig och riktig god efter en natt i kylen). 8-10 dadlar. 10-12 dadlar 1 dl havregryn. 2 avokado 8-10 dadlar 1 dl sötmandlar
Smöra och bröa en 12-cm springform och fördela i smeten. Jag måste säga att denna kaka blev härligt saftig (nästan lite, lite kletig), och med en ljuvlig sötma från banan och dadlar
Jag har även börjat baka till Vincents 100-dagars kalas som ska hållas på söndag. Tål man kolhydrater tycker jag att färska dadlar (med måtta) är en bra ingrediens att baka med
Provade efterrätten med två olika dadelkakor. Sesamglass (0,5 l)2,5 dl grädde2,5 dl mjölk1,5-2 tsk tahini40 g rostade sesamfrön (ta till vara en msk för dekorering)3 äggulor60 g socker(1 gelatinblad)Koka upp grädde, mjölk, tahini och de rostade sesamfrönaLägg gelatinbladet i kallt vattenVispa ihop socker och äggulor till en fluffig smetHäll hälften av grädd-mjölkblandningen i äggulorna, rör om, häll sedan smeten i den resterande grädd-mjölkblandningen och lägg tillbaka på spisenSjud blandningen på låg värme tills den uppnår ca 82 grader (tills den tjocknar)Blanda i gelatinbladetKyl ner smeten i ca 2-3 timmar, sila bort sesamfröna och kör i glassmaskinSaltkola275 g socker1 dl vatten1,5 dl grädde50 g osaltat smör1/2 tsk havssalt eller någon annat kvalitets saltLägg sockret och vattnet i en bred och stor kastrull Koka upp blandningen och rör om tills sockret smälterSänk värmen och låt blandningen koka i ca 10-15 minuter (pensla kastrullsidorna med jämna mellanrum med en våt pensel så att sockerkristallerna smälter) tills sockret får en gyllenebrun färg (akta att sockret inte bränns. 1,5-2 tsk tahini
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.