1 jordgubbar
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölk, mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker och sist smöret. Häll smeten i en smord och bröad form.
1 Grädda
i nedre delen av ugnen 50 minuter, känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna.
1 Vaniljkräm:
Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. Låt kallna.
1 Vänd
ner vispad grädde när det är dags att lägga ihop tårtan.
1 Ihopläggning:
Skär tårtbottnen i tre delar. Pensla bottnarna med saft. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med vaniljkrämen.
1 Bred
jordgubbssylt och därefter vaniljkräm på de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen. Plasta in tårtan noga och låt den safta till sig i kylen, gärna några timmar.
Budapestbakelsen förknippar man kanske mest att den rullas ihop, precis som en rulltårta. Men man kan också baka ut den som en rund eller fyrkantig tårta om man vill ”trixa” till det lite
Eftersom det är den ljuvligaste sommaren just nu och jordgubbarna är i säsong (åtminstone här vart jag bor) blev valet rätt så enkelt, en jordgubbstårta på helt klassiskt vis
Jag satt och bläddrade bland lite gamla recept och hittade detta på en klassisk pannbiff. Detta är nog ett ganska klassiskt recept, men jag har experimenterat fram min version för att efterlikna det som min farmor en gång lagade
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.