Den ena fläskläggen åt vi igår med rotmos och FinskKålrotslåda. Koka kålrötterna i lättsaltat vatten, jag kokade mina kålrötterna tillsammans med dom rimmade fläskläggarna
Ingredienser Portioner. 10 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter) 2 dl ströbröd 4 dl grädde 1 dl sirap 1 1/2 tsk mald ingefära 1/2 tsk vitpeppar 1 msk salt 1 ägg Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Några gör misstaget att även ha i morot eller till och med potatis. På begäran tar jag därför en favorit i repris, den på julbordet obligatoriska finskakålrotslådan
Dessutom så brukar min flickvän bidra medkålrotslåda när hon och barnen firar jul hos släkten. Jag har en del kompisar som har påbrå från Finland och där är ju obligatoriskt med olika lådor på julbordet
Jag fortsätter med mina finska julrätter. Jättegott till julskinka med senap. Häll av kokvattnet och mixa kålroten tillsammans med grädde och kryddor till en slät smet med en stavmixer eller i en matberedare
Rör ner alla ingredienser i den mixade kålroten, späd eventuellt med lite av spadet. Jag hade en del kålrötter hemma och kom på att finskkålrotslåda var något som jag hade blivit bjuden på en jul för många år sedan
Blanda den lätt avsvalnade gröten med morötter, ägg, salt och kryddor. Koka risgrynen på svag värme med vatten och salt under lock i ca 10 minuter. Grädda i 200 grader i ca 1 timme, täck med aluminiumfolie om ytan mörknar i förtid
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar. Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in
(Var försiktig med saltet). Tillsätt köttfärsen, grädde, och det kokta riset i skålen med lök. Lyft den andra delen av degen överst och knip ihop degarnas kanter, t ex med en gaffel
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.