I söndags var det julmys hosmormor och morfar, en tradition som hänger i om än vi tidigarelagt den lite för att det var svårt att få ihop med alla i mellandagarna
Så var det dags att besöka mamma/mormor/svärmor. Tack för en suveränt mysig helg mamma/svärmor/mormor. Jag vet inte om jag blir extra bortskämd som skilsmässo"barn" (jag var visserligen 27 år då de skildes, men "barn" till sina föräldrar är man ju oavsett, jag vet inte var gränsen ska anses gå och vad skulle det annars skulle heta
I torsdags var jag hos min helt underbara vän Danni, vi skulle tala om ett konstprojekt, där jag är ett av hennes motiv, här är rummet för konst, ROPA, som hon är med och driver
Luncherna hemma hosmormor och morfar i Ekhagen var lite enklare i jämförelse med middagarna. Det kunde vara paltbröd med fläsk och vit sås, kåldolmar, kroppkakor (mormor var ju småländska), stekt salt sill med korintsås, fläsk med löksås, wallenbergare, oxsvanssoppa eller omelett med svampstuvning
Smula jästen i en stor bunke. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt. Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig
400 gram köttfärs1. 5 tsk salt1 kryddmått svartpeppar1/2 dl ströbröd4-5 dl mjölk1/2 vitkålshuvudmargarin och lite sirap till stekningenSätt på ugnen 175 graderSkär kålen i små bitar eller strimlor
Smörbakelser för tankarna till vinterfika hosmormor, jordgubbar och glass eller grädde (ibland med hembakade maränger) för mig till mormors uteplats, smörstekta skivor av kardemummasmakande vetelängder doppade i strösocker transporterar mig till farmors stuga vid en sjö i Småland, liksom nyfångad och halstrad abborre
Smält smöret i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och rör ihop. Klart. Lägg frukten eller bären som du vill ha i pajen i botten på pajformen och häll över pajdegsblandningen och platta till
Varje år ringer jag till min mamma och frågar om receptet och varje gång säger min mamma. Det är väldigt mycket socker i receptet, inte speciellt nyttigt
Vispa ihop ägg och socker. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda gärna ihop det genom en sil för undvika eventuella klumpar
Traditionen med sockerkringlor kommer från mormor, Hälsingestinta till börden. Mormor Gertrud, liksom mamma Barbro var proffs på att forma vackra kringlor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.