1200 g
rödingfilé 2 msk strösocker 2 msk salt 5 st vitpepparkorn krossade Sås: 0.5 dl gräddfil 0.5 dl crème fraîche 1 msk vispgrädde 2 msk löjrom 0.5 msk gräslök finskuren vitpeppar nymalen Paj: 2 dl västerbottensost 1 st ägg 3 msk vispgrädde 0.5 krm vitpeppar Garnering: körvel eller persilja limeklyftaSkölj och torka av rödingfiléerna. Blanda socker, salt och vitpeppar. Strö blandningen på filéernas båda sidor och klappa in lätt med knytnäven. Lägg filéerna på varandra med plastfolie över. Sätt i kylskåpet minst ett dygn.
1 Sås:
Blanda gräddfil, crème fraîche, grädde, löjrom och gräslök. Smaka av med peppar.
1 Skär
rödingfiléerna i småbitar och vänd ner dem i löjromssåsen. Späd med lite grädde om såsen är för tjock.
1 Paj:
Riv osten på rivjärnets grova sida. Blanda med ägget. Vispa grädden till mjukt skum. Rör ner grädden i ostsmeten och krydda med peppar. Bred ut smeten i en rund form med raka kanter, diameter 12-14 cm. Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills pajen fått färg.
1 Lägg
upp en bit ljummen paj på tallrik tillsammans med en stor sked av den såsiga rödingen. Garnera med körvelblad och limeklyfta.
Ta fram den gravaderödingen och vänd den en gång till. Filearödingen och ta bort alla ben. Grava den genom att gnidainchilisalt, vitpepparkorn, dill (spara några kvistartillgarnering) och socker
Lägg på den gravadefisken. Mosa potatisarnafint med en gaffel och tillsättlite smör. Klicka sedan på mandelpotatismoset, crème fraîche, löjrom och garnera med rödlök och gräslök
Tag fisken (som är urtagen och huvudet borttaget på) och skölj den. Lägg fiskeni en smord form. Krydda sen ordentligt med salt, peppar, citronpeppar och fiskkrydda
Svenskt viltkött är en riktigtnordiskdelikatess. Här, runt stugan stryker det både vildsvin och rådjur, men har ännu inte sett någon hjort “live” som man säger
Jag gav ju er litetips på olikasmaksättningar för gravad lax i ett tidigareinlägg, idag gjorde jag en klassisktgravad lax, dvs med smaksättningenvitpeppar och dill
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.