11 30 bitar
Ingredienser Citron- och mandelbullar 10 dl + 1/2 dl vetemjöl (600 g) 175 g smör 50 g jäst 2 1/2 dl mjölk (3 %) 1 ägg 1/2 dl vit sirap 1/2 tsk salt Fyllning 250 g mandelmassa 2 citroner, rivet skal 1 citron, pressad saft 125 g smör, rumsvarmt 1 1/2 dl strösocker Glasyr 2 dl florsocker 2 msk pressad citron gul hushållsfärgCitron- och mandelbullar 1. Börja med fyllningen. Riv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser. 2. Hacka ner smöret i mjölet, gärna i en matberedare. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, sirap och salt. 3. Arbeta ihop mjölblandning och degvätskan, till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller för hand ca 10 min. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. 4. Kavla ut den ena degen till en tunn rektangulär platta på mjölad arbetsbänk. Bred hälften av fyllningen över plattan och rulla ihop den som en rulltårta. Skär rullen i jämnstora bullar, ca 4 cm breda. Gör likadant med den andra degbiten. 5. Ställ bullarna i en smord form, ca 25 x 30 cm. Får inte alla bullar plats ställs de på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. 6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda formen med bullar mitt i ugnen ca 25 min, tills bullarna är genomgräddade och har fått fin färg. Bullar på plåt gräddas i 225 grader 8–10 min. 7. Rör samman ingredienserna till glasyren och häll hälften i en separat skål. Färga denna med gul hushållsfärg. Ringla de båda glasyrerna över den färdiga kakan och låt stelna. Skär i bitar och servera genast. Bullarna går bra att frysa.
Dela varje tredjedel i tolv mindrebitar, och rulla bitarnatill korvar som du sedan formartilllussekatteroch placerar på plåten med gott om utrymme för jäsning
Vispa smör, sockersorterna och ägg ien skål. Frysresten av kakorna om det blir över. Blir det något över så kan ni sätta in det ikylenochmikra det dagen efter (eller dagen efter det)
Ta uppgelatinbladen,läggidemoch smält dem på svag värme. Har nien låg som jag så nöj er med att göra mandelbottenochjordgubbsmoussen, det blir nog så smarrigtoch så sparar ni två dagars arbete också
Vispaäggvitorna för sigtill hårt skum ochgrädden för sig. Ta fram citrontårtan ur frysen strax före servering, lossa den ur formenoch ta bort smörpapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.