Ta därefter av locket och grädda ytterligare till brödet blir fint kastanjebrunt. Vält eller lyft ut brödet på ett galler och låt svalna en timme innan du delar det
Brödet blev en succé och än i dag exporteras det till stora delar av världen. Erik Olsson hade just installerat den första vedeldade stenugnen i Sverige och Polaîne var imponerad av Eriks arbete att hitta tillbaka till det "äkta" brödet, något som Erik sedemera utvecklat på sitt kända stenugnsbageri i Rute på Gotland
Rör ihop ingredienserna (utom ca 3 dl av vetemjölet) med sked till en lös deg. Jäs 1-2 timmar. Rör runt med trägaffel och blanda ner resterande 3 dl vetemjölet
Ugn 200º. Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull. Tillsätt salt, ev brödkryddor och vatten och blanda till en lös gröt
Det allra vanligaste brödet kallas kort och gott för Khubz al Beit som betyder ungefär ”husets bröd” och precis som med många andra rätter i Irak, ser recepten olika ut från hus till hus
Man kan göra brödet i muffinsplåt, så får man portionsbröd. Jag älskar hembakat bröd. Bröd ska ju oftast knådas, jäsas, knådas igen och jäsa ännu en gång innan det ska in i ugnen
Grunden brukar vara vetemjöl special och den bästa blandningen har visat sig vara med dinkelsikt. När jag bakar bröd använder jag jäst och smaksätter med sirap, kallpressad rapsolja eller brödkryddor, men det fantastiska med surdegsbrödet är att det blir så himla gott utan extra tillsatser
Hela min familj här hemma blev det också… Och jo jag vet, detta med bönor osv… att det inte är LCHF (som många fortfarande anser)… Då kan jag trösta med att jag bakade brödet och har även testat mitt blodsocker för att vara helt säker på att det inte höjer bs
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.